Atitinkami įstatymų traktavimo pakeitimai buvo padaryti bendrame valdančiosios Liberalų demokratų partijos (LDP) Gynybos komiteto ir Saugumo komiteto posėdyje. Deputatai taip pat pasiūlė laikyti mėginimą išsilaipinti Senkaku salose smurtiniu nusikaltimu.

Anksčiau Japonijos pakrančių apsaugos laivai turėjo teisę šaudyti į užsienio laivus tik savigynos atveju.

Vasario mėnesį Kinijos jūrų policijos laivai kelis kartus buvo įplaukę į zoną prie Senkaku, kurią Tokijas laiko savo teritoriniais vandenimis. Japonijos vyriausybė KLR laivų aktyvumo didėjimą prie Senkaku salų sieja su tuo, kad vasario 1 d. Kinijoje įsigaliojo įstatymas, suteikiantis šalies pakrančių apsaugai įgaliojimus paleisti ugnį į užsienio laivus ginant nacionalinį suverenitetą.

Teritorinis ginčas dėl negyvenamo Senkaku salyno Rytų Kinijos jūroje paaštrėjo, kai Tokijas 2012 metų rugsėjį paskelbė išpirkęs šias salas iš jų privačių savininkų, Japonijos piliečių. Po to Kinijoje prasidėjo masinės antijaponiškos demonstracijos, kurias lydėjo pogromai. Nuo to laiko Kinijos laivai nuolat kursuoja netoli ginčijamo salyno ir periodiškai demonstratyviai įplaukia į jo pakrantės zoną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)