„Armėnijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo pareiškimas su reikalavimu premjerui atsistatydinti yra lūžio taškas. Raginame Nikolą Pašinianą nevesti šalies pilietinio karo link ir išvengti kraujo praliejimo šalies viduje. Pašinianas turi dar vieną paskutinę progą išvengti sukrėtimų“, – sakoma partijos „Klestinti Armėnija“ pareiškime.

Partija paragino policiją, Nacionalinio saugumo tarnybą „neiti prieš tautą“ ir netapti „instrumentu vieno žmogaus rankose“.

„Susiklosčiusią padėtį reikia išspręsti tik politiniu būdu. Mes drauge su tauta ir padarysime viską, kad valdžia šalyje pasikeistų be sukrėtimų“, – sakoma pareiškime.

Tuo metu opozicinė partija „Šviesi Armėnija“ pareiškė nemananti, kad ketvirtadienį ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo paskelbtas pareiškimas su raginimu N. Pašinianui atsistatydinimo yra bandymas įvykdyti karinį perversmą.

„Generolų pareiškimas nėra bandymas įvykdyti karinį perversmą, nes susidarius esamai padėčiai jų pateikti reikalavimai dėl premjero atsistatydinimo neturi bandymui įvykdyti karinį perversmą būdingų nusikaltimų požymių, įskaitant kokius nors elementus, nukreiptus prieš valstybės saugumą ir konstitucinės tvarkos pamatus“, – savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė frakcijos lyderis Edmonas Marukianas.

Buvusio prezidento Seržo Sargsiano vadovaujama opozicinė Respublikonų partija savo ruožtu pareiškė, kad N. Pašinianas sąmoningai veda šalį pilietinio karo link ir kad „siekdami išlaikyti valdžią jie pasirengę tokiems žingsniams“.

Anksčiau opozicija skelbė, kad 15 val. Laisvės aikštėje Jerevano centre surengs mitingą.

N. Pašinianas taip pat skelbė apie savo mitingą, 16 val. turintį prasidėti Respublikos aikštėje.

Ketvirtadienį ryte Armėnijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiasis štabas išplatino pareiškimą, kuriame pareikalavo N. Pašiniano ir jo kabineto atsistatydinimo, o vyriausybės vadovas šį žingsnį pavadino mėginimu įvykdyti perversmą.

Kiek vėliau N. Pašinianas paskelbė, kad atleido ginkluotųjų pajėgų Vyriausiojo štabo viršininką Oniką Gasparianą.

Prezidentas „imasi skubių“ priemonių krizei suvaldyti

Armėnijos prezidentas ketvirtadienį pareiškė, kad imasi skubių priemonių politinei krizei užbaigti, premjerui Nikolui Pašinianui apkaltinus kariškius perversmo rengimu.

„Aš raginu visus – valstybines institucijas, teisėsaugos agentūras, politines jėgas ir visus piliečius – pademonstruoti savitvardą ir blaivų protą. Bet koks neapgalvotas žodis ar veiksmas didina įtampą ir gilina krizę“, – sakoma prezidento Armeno Sargsiano pareiškime.

„Patvirtindamas prezidentūros kaip pusiausvyrą palaikančios institucijos vaidmenį aš imuosi skubių priemonių įtampai sumažinti ir rasti būdų šios situacijos sprendimui taikiu keliu“, – nurodoma daugiausia simbolinius įgaliojimus turinčio prezidento pareiškime.

Pašinianas: dėl mano atsistatydinimo turi spręsti tauta

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas ketvirtadienį kreipėsi į tūkstančius savo šalininkų, atėjusių į mitingą sostinėje Jerevane pademonstruoti jam paramos po kariškių paskelbto raginimo premjerui atsistatydinti.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas iš mitingo pranešė, kad vienoje centrinių sostinės aikščių susirinko apie 20 tūkst. žmonių.

N. Pašinianas ketvirtadienį pareiškė, kad po pralaimėjimo pernai rudenį Kalnų Karabache vykusiame kare jis svarstė galimybę atsistatydinti.

„Po karo daug galvojau apie atsistatydinimą. Visgi vėliau pasakiau, kad tapau premjeru ne savo valia – taip nusprendė tauta. Ir tauta turi nuspręsti dėl mano pasitraukimo. Tegul tauta pareikalauja mano atsistatydinimo, tegul nušauna mane aikštėje“, – kalbėjo premjeras jo sušauktame šalininkų mitinge sostinės Jerevano centre esančioje Respublikos aikštėje.

N. Pašinianas taip pat patikino savo šalininkus, kad netgi atsistatydinimo atveju neišvyks iš Armėnijos.

Be kita ko, jis paragino kariuomenę vykdyti savo pareigą ir paklusti žmonėms bei išrinktiems pareigūnams.

„Kaip išrinktas ministras pirmininkas įsakau visiems generolams, karininkams ir kariams: dirbkite savo darbą saugodami šalies sienas ir teritorinį vientisumą“, – sakė N. Pašinianas.

Ketvirtadienį Jerevane vienu metu vyksta daugiatūkstantiniai opozicijos, reikalaujančios N. Pašiniano atsistatydinimo, ir vyriausybės šalininkų mitingai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)