Azijos finansų centras Honkongas skiepų programą pradėjo pirmadienį, o miesto lyderė Carrie Lam jau gavo Pekino kompanijos „Sinovac Biotech Ltd.“ sukurtos vakcinos dozę.

Japonija, Australija ir Naujoji Zelandija pradėjo skiepyti prioritetines grupes „Pfizer Inc.“-„BioNTech SE“ ir „AstraZeneca Plc“ vakcinomis. Malaizija savo programą paleido trečiadienį, Pietų Korėja planuoja tai padaryti penktadienį, o dar po kelių dienų prisijungs ir Tailandas.

Regiono ekonominės jėgainės ir besivystančios valstybės viena po kitos šoka į vakcinų traukinį, kelis mėnesius stebėjusios, kaip Vakarų valstybės skubiai grobsto pasiūlą. Kadangi didžiojoje Azijos dalyje koronavirusas iš esmės suvaldytas, prieš pradėdamos vakcinuoti savo piliečius vyriausybės turėjo galimybę ramiai laukti ir stebėti, ar greitosiomis sukurtos vakcinos sugebės saugiai ir efektyviai nuslopinti protrūkius kitose šalyse.

Mėnesį ar du trukęs laukimas ir stebėjimas, kaip vakcinavimas vyksta svetur, azijiečiams nebuvo labai skausmingas, teigė infekcinių ligų profesorius Dale’as Fisheris iš Singapūro nacionalinio universiteto.

„Taigi, užuot turėję 20 000 bandymo metu paskiepytų žmonių, dabar visame pasaulyje turime 200 milijonų paskiepytų žmonių. Manau, kad abejojantiems tai suteikia kur kas daugiau pasitikėjimo“, – sakė jis.

Milijonai dozių, jau suleistų visame pasaulyje, siūlo daug žadančius rezultatus ir mažai sunkių šalutinių poveikių. Nustatyta, kad „Pfizer“ vakcina 89,4 proc. veiksmingai apsaugo nuo infekcijos Izraelyje – šalyje, kurioje imunizuota daugiau kaip 80 proc. gyventojų.

Tai padrąsinančios naujienos toms Azijos dalims, kurioms pavyko užkirsti kelią virusui uždarius sienas ir anksti paskelbus karantiną, tačiau kurių gyventojai dabar nekantrauja atsikratyti apribojimų. Tokios šalys kaip Singapūras ir Australija vis dar susiduria su verslo ir poilsinių kelionių atsigavimo sunkumais. Kinija, sėkmingai išvengusi ligos paūmėjimų, nes laiku pritaikė griežtas lokalias priemones, rizikuoja prarasti savo konkurencinį pranašumą, jei jos sienos ir toliau liks uždarytos likusiam pasauliui.

Vis dėlto Azijos gyventojų paskiepijimas nebus paprasta užduotis. Vakcinų trūksta, todėl jų užsakymai gali vėluoti, kol galingos JAV ir Europos vyriausybės iš gamintojų reikalauja daugiau dozių. Lieka neatsakytų klausimų ir dėl kai kurių vietinių vakcinų saugumo ir veiksmingumo.

Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo didelės rizikos sveikatos priežiūros darbuotojai, vienos „Sinovac“ vakcinos veiksmingumas pasirodė šiek tiek didesnis nei 50 proc. ir gerokai nusileidžiantis 95 proc. efektyvioms „Pfizer“ ir „Moderna Inc.“ vakcinoms. Svarbus kiniškų vakcinų išbandymas laukia Honkonge, kur piliečiams bus leidžiama rinktis iš keleto skiepų, taigi „Sinovac“ sėkmę bus galima palyginti su Vakarų konkurentų.

„Vakcinas pirkome iš skirtingų regionų, – pirmadienį žurnalistams sakė vykdančioji direktorė C. Lam. – Nemanau, kad piliečiams turėtų būti svarbu, iš kur atvežta vakcina, nes jos visos naudojamos tik atlikus labai griežtą patikrinimą.“

Visos galimybės per ateinančias dvi savaites pasiskiepyti „Sinovac“ vakcina Honkonge jau išgraibstytos. Vėliau kinų „Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co.“ Azijos finansų centre pradės siūlyti ir „Pfizer“-„BioNTech“ sukurtą vakciną.

Nepasiekti tikslai

Nors Kinija gali pasigirti, kad jau paskyrė 40 mln. dozių (ir pagal šį skaičių yra antra pasaulyje), ji taip ir nepasiekė savo pradinio tikslo iki vasario vidurio paskiepyti 50 mln. žmonių, nes dauguma iš 1,4 mlrd. gyventojų nemato būtinybės skiepytis, kadangi šalis beveik įveikė „Covid“.

Indija taip pat nepasiekė išsikeltų tikslų, nes šalyje sukurtą vakciną, kuri buvo patvirtinta naudojimui dar prieš užbaigiant bandymus, patys indai vertina skeptiškai.

Dvejojanti populiacija greičiausiai taps problema ir Japonijoje, kuri vis dar pasiryžusi šią vasarą Tokijuje surengti atidėtas Olimpines žaidynes. Didžiosios dalies iš daugiau nei 125 milijonų žmonių paskiepijimas būtų pagrindinis žaidynių sėkmės veiksnys. Tačiau Japonija pasižymi vienu žemiausių pasitikėjimo vakcinomis rodiklių pasaulyje dėl ankstesnės prastos inokuliavimo patirties.

Nors šalis praėjusią savaitę pradėjo skiepyti savo sveikatos priežiūros darbuotojus, ji planuoja lėtą programos plėtrą, o pagyvenusius žmones pradės skiepyti tik balandžio viduryje.

Vėluojanti pradžia ir gyventojų nenoras skiepytis didžiojoje Azijos dalyje reiškia, kad regionas atsilieka nuo likusių pasaulio šalių, kol šios paskubomis siekia visuomenės imuniteto – būtinos sąlygos sugrįžti į normalų gyvenimą.

Pasak vietinių ekspertų, daugiausiai gyventojų turinti Kinija visuomenės imunitetą gali pasiekti kažkur apie 2022 m. Kita vertus, Izraelis jau praktiškai gali didžiuotis įgyvendinęs visuomenės imuniteto misiją, o Jungtiniai Arabų Emyratai tuoj peržengs 50 proc. ribą.

JAV prezidentas Joe Bidenas prognozuoja, kad iki liepos pabaigos vakcinos bus prieinamos kiekvienam norinčiam skiepytis amerikiečiui.

Žinoma, vakcinacijos procesas dar tik prasideda, o Azijos šalys, ypač turinčios mažesnę populiaciją, gali netrukus pasivyti Vakarus. Pietų Korėja ir Australija planuoja visus savo gyventojus paskiepyti atitinkamai iki rugsėjo ir spalio pabaigos, o tai reiškia, kad jos vos pora mėnesių atsiliktų nuo skiepų ralyje pirmaujančių valstybių, tokių kaip JAV ir Jungtinė Karalystė.

Vis dėlto ekspertai perspėja, kad nors Azijos skiepų programos yra didelis žingsnis į priekį, iki visiškai normalaus gyvenimo dar teks nueiti ilgą kelią.

„Vidutinėje ir ilgalaikėje perspektyvoje, net jei gyvenate turtingoje šalyje, tokioje kaip Australija, iš tiesų negalėsite laisvai keliauti tol, kol infekcija nebus pažabota pasauliniu mastu, – pabrėžė Peteris Collignonas, Australijos nacionalinės universitetinės medicinos mokyklos infekcinių ligų profesorius iš Kanberos, konsultavęs šalį dėl viruso kontrolės. – Šiuo atžvilgiu turėtume jaustis pasaulio piliečiais.“