Čekijoje epidemiologinė situacija negerėja. Sveikatos ministerija ketvirtadienį pranešė apie 13 657 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus.

Nuo pandemijos pradžios šalyje patvirtinta daugiau kaip 1,19 mln. infekcijos atvejų. Tai reiškia, kad maždaug 10,7 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje koronavirusu jau užsikrėtė daugiau nei kas dešimtas gyventojas.

Registruotų mirčių skaičius, ministerijos duomenimis, per parą išaugo 67. Iš viso šalyje dabar užregistruotos 19 835 mirtys nuo COVID-19.

Čekijoje pandeminė situacija yra dramatiška. Vakcinacijos kampanija čia vyksta lėta, ligoninės perpildytos.

Praėjus beveik metams po to, kai šioje Europos Sąjungos narėje buvo aptiktas pirmasis COVID-19 atvejis, krizė sunkesnė nei bet kada ir situacija reikalauja griežtesnio atsako, pareiškė šalies premjeras Andrejus Babišas.

Ministrų kabinetas trečiadienį vakare turėjo aptarti ekstremalesnes socialinių kontaktų ribojimo taisykles.

„Tai yra būtina, kitaip ligoninių laukia visiška katastrofa, – žurnalistams sakė A. Babišas. – Prieš akis – pragariškos dienos.“

A. Babišo mažumos kabinetas jaučia visuomenės ir politinės opozicijos spaudimą švelninti priemones, kurias įvedus buvo uždarytos dauguma šalies parduotuvių, mokyklos, teatrai ir restoranai.

Tuo pat metu gilėjanti pandemija, vienas kitą keičiantys socialinio ribojimo priemonių griežtinimas bei švelninimas ir politiniai vidiniai konfliktai kenkia A. Babišo populiarumui, likus aštuoniems mėnesiams iki visuotinių rinkimų, per kuriuos jis žada siekti dar vienos kadencijos.

Po trumpo atokvėpio gruodį, kai buvo leista vėl atsidaryti parduotuvėms, čekai 2021-uosius pradėjo naujų koronaviruso infekcijų protrūkiu, įskaitant ir užsikrėtimus sparčiai plintančiomis atmainomis.

Šalis, kurioje gyvena 10,7 mln. gyventojų, per dviejų savaičių laikotarpį, pasibaigusį vasario 18 d., pranešė apie 968 COVID-19 atvejus 100 000 žmonių, septynis kartus daugiau nei kaimyninėje Vokietijoje, rodo Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenys.

Sveikatos valdžios institucijoms perspėjus, kad ligoninės atsidūrė ties perkrovimo riba, A. Babišas antradienį kreipėsi į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel su prašymu priimti dalį COVID-19 ligonių į Vokietijos medicinos įstaigas, kurių reanimacijos skyriuose yra laisvų lovų.

A. Babišo kritikai kaltina jį per vėlai reaguojant į rugsėjo mėnesio protrūkį ir tvirtina, kad kalėdinės prekybos atvėrimas buvo klaida. Vyriausybė aiškina, kad dėl susiklosčiusios padėties iš dalies kaltas visuomenės atsipalaidavimas ir nepakankamas socialinių kontaktų ribojimo taisyklių laikymasis.