Jungtinių Tautų Saugumo Taryba turėtų skubiai įvesti visuotinį ginklų embargą Mianmarui, taip reaguodama į karinį perversmą ir atgrasydama karinę chuntą nuo tolesnių pažeidimų“, – sakoma laiške.

„Valstybės, kurios leidžia įmonėms parduoti ginkluotę Mianmarui, įskaitant Kinija, Indija, Izraelis, Šiaurės Korėja, Filipinai, Rusija ir Ukraina, turėtų nedelsiant nutraukti bet kokių ginklų, amunicijos ir kitos susijusios įrangos tiekimą“, – priduria nevyriausybininkai.

Trys iš išvardytų šalių šiuo metu yra Saugumo Tarybos narės: dvi iš jų nuolatinės, turinčios veto teisę – Kinija ir Rusija, bei viena nenuolatinė – Indija.

„Turint omenyje masinius žiaurumus prieš rohinjus, ištisus dešimtmečius karo nusikaltimų ir demokratiškai išrinktos valdžios nuvertimą, mažiausiai, ką JT Saugumo Taryba gali padaryti, tai įvesti visuotinį ginklų embargą Mianmarui“, – rašė vienos iš organizacijų „Human Rights Watch“ direktorius Kennethas Rothas.

„Saugumo Taryba taip pat turėtų įvesti tikslines sankcijas, kelionių draudimus ir turto įšaldymą chunto lyderiams bei kariuomenei priklausantiems konglomeratams“, – teigiama laiške, kurį pasirašė ir dešimtys Azijos nevyriausybinių organizacijų.