„Savavališkas mažinimas nebūtų teisingas kelias“, – interviu pirmadienį sakė komitetui vadovaujantis senatorius Jackas Reedas, demokratas iš Rod Ailando. Kongresas įvertins pirmąjį prezidento Joe Bideno biudžeto projektą ir peržiūrės karo tarnybų pasiūlymus, kad pamatytų, ar jie apkarpė nebūtinas, vadinamąsias „paveldėtas“ ginklų programas ir infrastruktūrą, sakė J. Reedas.

J. Reedo pozicija yra reikšminga, nes išrinkus J. Bideną vėl pasigirdo demokratų partijos naratyvas, esą prezidentas patirs didžiulį progresyviųjų spaudimą apkarpyti gynybos išlaidas. Nacionaliniam saugumui tenka apytikriai pusė federalinės vyriausybės diskrecinio biudžeto.

J. Bideno biudžeto projektas bus suderintas su D. Trumpo administracijos gruodžio mėnesio fiskaliniu planu, kuriame numatyta 759 mlrd. dolerių nacionaliniam saugumui – iš jų 722 mlrd. dolerių vien Pentagonui. Tai būtų 2,3 proc. daugiau už šių metų biudžetą. Penkerių metų plane numatytas maždaug 2,1 proc. metinis infliacijos lygis.

Gynybos biudžetas iš esmės išvengė reikšmingų sumažinimų, kadangi veikla paskirstyta per keletą valstijų. Pagrindiniai didelių ginklų programų rangovai, įskaitant „Lockheed Martin Corp.“, „General Dynamics Corp.“, „Boeing Co.“ ir „Northrop Grumman Corp.“, remiasi subrangovais visoje šalyje ir šitaip sukuria plačią paramos bazę.

Galiausiai, nė viena iš partijų nenorėtų pasirodyti abejinga nacionaliniam saugumui. Konkurencija su Kinija ir Rusija taip pat kliudytų bet kokioms realioms išlaidų mažinimo perspektyvoms.

Kongreso išskaičiavimai

Kongreso išskaičiavimai, anot J. Reedo, taip pat neleidžia demokratams nusitaikyti skalpeliu į Pentagono biudžetą. Senato komitetuose demokratų ir respublikonų skaičius yra vienodas, todėl kiekvienas pasiūlymas turėtų pritraukti respublikonų balsus. Nepriklausomas senatorius iš Vermonto Bernie Sandersas, dabar vadovaujantis Biudžeto komitetui, jau seniai ragino 10 proc. apkarpyti gynybos biudžetą.

Bernie Sandersas

„Norėdami perimti iš komiteto įstatymų leidybos teises, turėsite užsitikrinti tiek respublikonų, tiek demokratų palaikymą, ir manau, kad pastebėsite, jog abiejose partijose yra pasisakančių už biudžeto apkarpymą“, – sakė J. Reedas. Vis dėlto „dauguma jaučia, kad mums reikia adekvačios gynybos, todėl turime siekti stabilaus finansavimo srauto, o ne reikšmingo sumažinimo“, – pridūrė J. Reedas.

Nors demokratai Atstovų rūmuose turi nedidelę daugumą, jų išskaičiavimai yra panašūs. Demokratams reikės respublikonų paramos, kad galėtų priimti gynybos įgaliojimą ir išlaidų įstatymą ir įveikti demokratų ir respublikonų bloką, reguliariai balsuojantį prieš gynybos įstatymus.

Apginti karinius dolerius

Atstovas Mike’as Rogersas, Ginkluotųjų pajėgų komiteto aukščiausio rango respublikonas, teigė, kad šiais metais jo pagrindinis prioritetas – užkirsti kelią gynybos išlaidų mažinimui, jei jų padidinti nuo 3 iki 5 proc. neįmanoma.

Atstovas Adamas Smithas, J. Reedo kolega, taip pat sakė, kad dideli apkarpymai skamba nerealistiškai. Nors A. Smithas numatė nesutarimus partijos viduje, jis teigė, kad tikisi, jog nacionaliniam saugumo biudžetui bus skirta 720–740 mlrd. dolerių.

Savo ruožtu J. Bidenas rugsėjo mėnesį „Stars and Stripes“ sakė, kad nenumato reikšmingo gynybos biudžeto sumažinimo, kadangi kariškiai rūpinasi potencialiomis grėsmėmis iš Kinijos ir Rusijos pusės.

Nors J. Reedas išreiškė optimizmą, kad sėkmingų bandymų apkarpyti biudžetą nebus, gynybos sekretoriui Lloydui Austinui teks ruoštis dideliam darbui, sakė Paveldo fondo gynybos biudžeto analitikas Frederico Bartelsas.

L. Austinas privalo „sukurti stiprią koaliciją J. Bideno administracijoje, kad galėtų pasisakyti“ dėl reikalingų lėšų, „nes pagrindinis iššūkis bus Kongresas“, – teigė jis elektroniniame laiške. „Paties prezidento partijos nariai reikalavo sumažinti gynybos biudžetą vien dėl to, kad mano, jog biudžetas yra per didelis.“

Dar vieną potencialią atramą prieš gynybos biudžeto mažinimą sukuria tai, kad J. Reedas ir demokratė Jeanne Shaheen iš Naujojo Hampšyro taip pat tarnauja Senato Asignavimų gynybos pakomitetyje, kuris ir tvirtina karybai išleidžiamus dolerius. Pokomitečiui vadovaus nuosaikusis demokratas Jonas Testeris iš Montanos.

„Nemanau, kad jis imtųsi savavališko karpymo vardan karpymo“, – sakė J. Reedas.

Branduolinė triada

Vienas iš žaibolaidžių gresiančiose gynybos išlaidų mažinimo diskusijose – naujoji JAV tarpžemyninė balistinė raketa „Ground Based Strategic Deterrent“.

Oponentai tikisi, kad J. Bideno administracija imsis veiksmų nutraukti mažiausiai 110,6 mlrd. dolerių vertės ginklų, įskaitant kovinę galvutę, programą. „Northrop Grumman“ gamybos užsakymą gavo rugsėjį.

J. Reedas teigė, kad dvišalė Kongreso parama B. Obamos administracijos 2010 m. pasiūlytam antžeminių, oro ir jūrų ginklų branduolinės triados modernizavimui dar ir šiandien yra „labai stipri“.
„Be abejo, dėl šio sprendimo galima diskutuoti, tiesiog ilgainiui jis pasirodė esąs veiksminga priemonė atgrasant branduolinius konfliktus“, – kalbėjo jis apie triadą.

„Mums reikia kažkuo pakeisti“ daugiau nei 60 metų senumo dabartinį „Minuteman III“, sakė J. Reedas. JAV balistinės raketos tikslas – „užrakinti didžiąją dalį“ Rusijos ir Kinijos antžeminių branduolinių raketų arsenalo, kuris kovotų su šimtais JAV raketų visuose Vakaruose. „Jie negali rizikuoti užpulti JAV, nebent jų atsisakytų“, – sakė J. Reedas.

„Visa tai susiję su atgrasymo teorija, kuri, manau, per daugelį metų pasitvirtino“, – teigė jis. Kitas veiksnys diskusijoje – antžeminių raketų atsisakymo poveikis JAV sąjungininkams, pridūrė J. Reedas.

Panaikinus antžemines raketas, „sąjungininkai galėtų įtikėti, kad jiems po mūsų branduoliniu skėčiu nebesaugu“, o tai galėtų paskatinti juos gausinti savo pačių branduolinę ginkluotę. Anot J. Reedo, toks žingsnis būtų „siaubingas“.

Karinių jūrų pajėgų laivynas

Taip pat labai svarbu, kad naujoji Karinių jūrų pajėgų Kolumbijos klasės branduolinių povandeninių laivų programa neviršytų numatytų kaštų ir būtų įgyvendinta laiku, pabrėžė J. Reedas. Balistinių raketų nešimui skirtas povandeninis laivas statomas Kvonset Pointe, Rod Ailande, o statybas vykdo „General Dynamics Electric Boat“. J. Reedas nuo pat programos paleidimo buvo vienas aktyviausių jos rėmėjų.

USS Nimitz

Karinių jūrų pajėgų planui laiku pristatyti pirmąjį 128 mlrd. dolerių programos laivą riziką kelia priklausomybė nuo nepatyrusių rangovų, turinčių dėmių kokybės kontrolės istorijoje, teigia Vyriausybės atskaitomybės tarnyba. Pirmasis naujos branduolines raketas nešančių povandeninių laivų klasės programos – aukščiausio Karinių jūrų pajėgų prioriteto – laivas turėtų būti pristatytas 2027 m. Karinės jūrų pajėgos nori, kad pirmasis povandeninis laivas pradėtų patruliuoti 2030 m.

„Karinėms jūrų pajėgoms ir rangovams išsiuntėme labai aiškų signalą, kad šis laivas turi neviršyti biudžeto ir būti pristatytas laiku“, – pabrėžė J. Reedas.

J. Reedas pavadino „ambicingu“ D. Trumpo administracijos 500 laivų planą, bet pridūrė, kad iš esmės jis buvo nerealistiškas. „Tenka susidurti su keletu svarbių problemų: viena iš jų ta, kad kai kurie senesni laivai reikalauja remonto ir negali plaukti, taigi būtų smagu turėti 500 laivų, bet jei daugelis jų netinka eksploatacijai, tai tėra gražus skaičius, o ne laivynas.“

Vis dėlto buvusio prezidento D. Trumpo dėmesys povandeniniams ir autonominiams laivams turi privalumų, sakė J. Reedas.

„Povandeniniai laivai sulaukė stipraus palaikymo dėl jų nepažeidžiamumo ar mažesnio pažeidžiamumo, – kalbėjo J. Reedas. – Kadangi mes dirbame Ramiajame vandenyne, manau, kad atsižvelgiant į kinų raketų tikslumą, povandeniniai laivai kasdien atrodo vis svarbesni.“

Autonominiai ir povandeniniai laivai „gali tapti tikru koziriu“, – sakė J. Reedas. – Tik reikia suprasti, kad tai nebus padaryta per akimirką. Pokytis neįvyks per naktį, tam reikia skirti išteklių.“