Pirmadienį tokius perspėjimus gavo Belgija, Danija, Suomija, Švedija, Vengrija ir Vokietija. Joms išsiųstuose laiškuose pabrėžiama „laisvo judėjimo ir tiekimo grandinių fragmentacijos ir sutrikdymo“ rizika, žurnalistams sakė Komisijos Christianas Wigandas.

ES vykdomosios valdžios institucija susirūpinusi, kad šių šalių taikomos priemonės viršija prieš keturis mėnesius priimtas rekomendacijas, kuriomis siekta nustatyti „proporcingą“ balansą tarp pastangų sulėtinti koronaviruso plitimą ir išlaikyti laisvą judėjimą tarp Bendrijos narių.

Perspėtos narės turi sureaguoti į šį perspėjimą iki ateinančios savaitės pabaigos, o jeigu to nepadarytų, prieš jas teoriškai galėtų būti pradėtos ES teisės pažeidimo procedūros.

Tačiau Vokietija atmetė kaltinimus, kad jos sprendimas griežtai apriboti susisiekimą su Austrijos Tirolio regionu, taip pat su Čekija ir Slovakija kertasi su ES taisyklėmis.

„Atmetu kaltinimą, kad mes nesilaikėme ES teisės“, – Briuselyje sakė Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas.

Pasak jo, Vokietija priėmė šį „sunkų“ sprendimą baimindamasi užkrečiamesnių koronaviruso variantų plitimo, taip pat dėl fakto, kad Vokietija yra „tranzito šalis Europos Sąjungos viduryje“.

EK laiške Vokietijai, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, sakoma, kad Vokietija taiko ne visas išimtis, numatytas ES rekomendacijose, taip pat atkreipė dėmesį, kad nauji koronaviruso variantai Čekijoje ir Slovakijoje neplinta intensyviau negu kai kuriose kitose Bendrijos šalyse.

Taip pat buvo atkreiptas dėmesys į Vokietijos tarnybų reikalavimą, kad atvykstančių asmenų pažymos apie atliktus COVID-19 testus būtų išrašytos anglų, vokiečių, prancūzų arba italų kalbomis. Komisija pažymėjo, kad čekiškos arba slovakiškos pažymos taip pat turi būti priimamos.

Laiške sakoma, kad ES siekia „išsaugoti bendrosios rinkos funkcionavimą neramiu ekonominiu laikotarpiu, taip pat apsaugoti šeimų gyvenimą tokiu metu, kai socialiniai kontaktai, neskaitant branduolinės šeimos, yra reikšmingai suvaržyti“.

Ch. Wigandas sakė: „Tikime, kad rasime sprendinius su atitinkamomis šalimis narėmis nesiimdami teisinių priemonių, nes tai gali ilgai užtrukti.“

ES lyderiai ketvirtadienį ir penktadienį planuoja aptarti epidemiologinę padėtį bloke per vaizdo ryšiu organizuojamą pasitarimą.