Parlamento spaudos tarnyba naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad šventiniai renginiai Taline prasidės nuo valstybinės vėliavos pakėlimo Tompėjos pilies Ilgojo Germano bokšte.

Ceremonija, kurioje dalyvauja prezidentė Kersti Kaljulaid ir premjerė Kaja Kallas, prasidėjo tekant Saulei – 7 val. 32 min. vietos (ir Lietuvos) laiku. Jos metu kalbą turi pasakyti parlamento pirmininkas Hennas Polluaasas.

Ceremoniją, kurią paprastai stebėdavo didelės minios, šiemet galima stebėti per televiziją.

Dėl pandemijos teko atsisakyti ir tradicinio Estijos ir jos sąjungininkių NATO karinio parado, taip pat sutraukdavusio dideles žiūrovų minias.

Jei oro sąlygos bus palankios, žmonės galės stebėti praskrendančius sąjungininkų lėktuvus. Nuo 12 val. 20 min. per pusantros valandos Estijos ir jos sąjungininkių NATO oro pajėgų lėktuvai praskris virš devynių šalies miestų, pranešė Estijos gynybos pajėgų vyriausiasis štabas.

Dalyvaus Estijos oro pajėgų mokomųjų reaktyvinių lėktuvų L-39, transportinių lėktuvų M28, Baltijos šalių oro erdvę saugančių vokiečių ir italų naikintuvų „Eurofighter Typhoon“. Vokiečių naikintuvai kyla iš estų Emario bazės, o italų – iš Šiaulių bazės.

Taip pat turi dalyvauti keturi JAV oro pajėgų naikintuvai F-15 ir du juos lydintys kuro papildymo ore lėktuvai KC-135, pakilsiantys iš Leikenhito oro pajėgų bazės Didžiojoje Britanijoje.

Tradicinį sveikinimą Estijos žmonėms prezidentė šiemet pasakys Paidės mieste. Ten pat įvyks iškilmingas koncertas, jį transliuos televizija.

Tačiau prezidentės priėmimo ir rankos paspaudimo kviestiniams svečiams šiemet nebus.

Vakare sostinėje įvyks dar vienas tradicija tapęs renginys: kraštutinių dešiniųjų Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) organizuojama eisena su fakelais Talino senamiesčio gatvėmis ir koncertas Laisvės aikštėje.

Anksčiau eisenoje ir koncerte dalyvaudavo tūkstančiai žmonių, bet šiemet dėl Sveikatos apsaugos departamento suvaržymų dalyvių bus mažiau.