Vasario 13-14 dienų savaitgalį Vokietijos gyventojai leido laiką čiuožinėdami ant ledo ir pramogaudami su slidėmis – šalis mėgavosi viena šalčiausių žiemų per pastaruosius metus, šaltis ir sniegas buvo išsiilgti.

Praėjus vos savaitei, situacija kardinaliai pasikeitė: per savaitę sniegas ištirpo, ir vokiečiai pradėjo rengti iškylas, nes į Vokietiją atskubėjo pavasaris.

Vos per kelias dienas užfiksuotas rekordinis temperatūros šuolis, teigia ekspertai. Remiantis centrinėje šalies dalyje atliktais matavimais, dar nėra buvę, kad oras sušiltų taip drastiškai.

Dar vasario 14 dieną šalyje termometro stulpeliai rodė 23,8 laipsnius šalčio, o jau vasario 21 dieną šilo iki 18,1 laipsnio. Tai reiškia, kad per septynias dienas oro temperatūra pakilo net 41,9 laipsnio.

Norėdami rasti bent kokį nors panašų precedentą, meteorologai buvo priversti kaip reikiant pasikapstyti archyvuose. Paaiškėjo, kad ankstesnis rekordas buvo užfiksuotas 1880 metų gegužę. Tais metais temperatūra per septynias dienas šoktelėjo 41 laipsnį.

Šiaurinėje Vokietijoje pirmadienį užfiksuoti net du šilumos rekordai – aukščiausia temperatūra čia pakilo iki 18,9 laipsnių.

Prieš dvejus metus fiksuotas rekordas buvo menkesnis – vos 17,8 laipsnių.

Hamburgo „Neuwiedenthal“ meteorologijos stotyje termometrų stulpeliai kilo dar aukščiau – iki 21,1 proc. ribos. Ankstesnis rekordas toje pačioje stotyje fiksuotas vos prieš metus, tada oras šilo iki 18,1 laipsnių.

„Pirmą kartą nuo tada, kai pradėti fiksuoti temperatūros rekordai, temperatūra Hamburge žiemą pakilo 20 laipsnių“, – teigia ekspertai.

Šilumą meteorologai Vokietijoje žada visą savaitę, atvėsti žada tik savaitgalį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)