Apeliacinio teismo teisėjas Merrickas Garlandas Senato Teisingumo komitetui sakė, kad kraštutinių dešiniųjų ekstremizmas šiandien yra didesnis nei tuomet, kai jis tyrė 168 gyvybes nusinešusį federalinio pastato susprogdinimą Oklahoma Sityje 1995 metais.

Pasak M. Garlando, nuo tos atakos prie buvusio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų surengto JAV Kapitolijaus šturmo šių metų sausio 6-ąją veda tiesi linija.

„Tai buvo bjauriausia mano matyta ataka prieš demokratinį procesą; tokios [atakos] nesitikėjau savo gyvenime pamatyti“, – jo paskyrimą svarstančiam komitetui sakė M. Garlandas ir pabrėžė nemanantis, kad toks įvykis būtinai bus vienintelis.

„Išgyvename pavojingesnį periodą nei Oklahoma Sityje anuo metu, – kalbėjo jis. – Galiu jus patikinti, kad tai bus mano pirmasis prioritetas ir mano pirmasis pasitarimas.“

M. Garlando paskyrimas svarstomas kelios savaitės po D. Trumpo apkaltos teismo – ir išteisinimo – Senate dėl kaltinimo sukursčius sausio 6-osios įvykius.

M. Garlando buvo paklausta, ar jis vykdytų tyrimą dėl Kapitolijaus užpuolimo „kurstytojų, pagalbininkų ir bendrininkų“.

„Tirsime šią informaciją, kad ir kur ji mus nuvestų“, – sakė jis, bet buvusio prezidento nepaminėjo.

Šis gerbiamas, nuosaikiai liberalus ir jau kone 24 metus dirbantis teisėjas anksčiau buvo aukšto rango pareigūnas Teisingumo departamente. Senato komitetui jis taip pat žadėjo apsaugoti departamentą nuo politikos po numanomo D. Trumpo kišimosi.

Pasak M. Garlando, jei bus patvirtintas generaliniu prokuroru, jis vėl užtikrins „politiką, kuria ginama departamento nepriklausomybė nuo partijų įtakos teisėsaugos tyrimams [ir] griežtai reguliuojamas bendravimas su Baltaisiais rūmais“.

Jis taip pat sakė, kad Departamento „skubus uždavinys“ yra užtikrinti vienodą teisingumą mažumoms ir nebaltaodžiams, tikriausiai užsimindamas apie judėjimą „Black Lives Matter“ („Juodųjų gyvybės svarbios“, BLM).

Mažumos vis dar susiduria su diskriminacija būsto, švietimo ir darbo srityse, jaučia neproporcingai didelį koronaviruso pandemijos ir klimato kaitos poveikį, komitetui sakė M. Garlandas.

„1957 metų Pilietinių teisių aktu įkurtas Departamento Pilietinių teisių skyrius su misija „puoselėti visų amerikiečių, ypač pažeidžiamiausių mūsų visuomenės narių, pilietines ir konstitucines teises“, – sakė M. Garlandas. – Ši misija išlieka neatidėliotina, nes dar neturime vienodo teisingumo.“

Senato Teisingumo komiteto respublikonai, regis, teigiamai vertino M. Garlandą ir tai rodytų, kad jo paskyrimas bus nesunkiai patvirtintas.

„Jūs man patinkat, aš jus gerbiu ir galvoju, kad esate geras kandidatas šiam darbui“, – sakė komiteto aukščiausio rango respublikonas Chuckas Grassley.

Tačiau respublikonai taip pat spaudė M. Garlandą įsipareigoti tęsti D. Trumpo administracijos stumtus tyrimus, taip pat ir dėl to, ar D. Trumpo 2016 metų rinkimų kampanijos ryšių su Rusija tyrimas buvo politiškai motyvuotas.

2016 metais respublikonai blokavo tuometinio prezidento Baracko Obamos sprendimą paskirti M. Garlandą į Aukščiausiąjį Teismą. Tuo buvo siekiama sudaryti sąlygas B. Obamą pakeitusiam D. Trumpui į laisvą vietą Aukščiausiajame Teisme paskirti konservatyvų teisėją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)