Kaip skelbė „Kommersant“, manoma, akad A. Lukašenka V. Putino gali paprašyti naujo 3 mlrd. dolerių kredito. Pats A. Lukašenka praėjusią savaitę tikino esą pas Rusijos vadovą važiuoja „ne ko nors prašyti“.

Kai A. Lukašenkos kortežas važiavo į susitikimo vietą, „Pul Pervogo“ pranešė, kad reglamento nėra, kada baigsis bendravimas, niekas tiksliai nežino.

Kaip skelbia tut.by, susitikimo pradžioje A. Lukašenka padarė keistą pareiškimą: iki rudens Baltarusija esą turės savo vakciną nuo COVID-19.

„Turite jau tris užregistruotas vakcinas bei dar kuriate... Mes irgi einame tuo keliu. Rudenį gausime savo vakciną. Turime specialistų, tačiau kol kas aktyviai perkame vakcinos dozes iš jūsų“, – sakė A. Lukašenka.

Jo žodžius citavo „BelTA“. Savo ruožtu V. Putinas pažymėjo, kad Rusija vasario ir kovo mėnesiais Baltarusijai pristatys naujas vakcinos partijas ir jau perdavė Minskui jos gamybos technologijas.

A. Lukašenkos teigimu, gamybą planuojama pradėti kovo mėnesį baltarusiškoje įmonėje.

Susitikimo su V. Putinu metu A. Lukašenka pareiškė, kad rusiška vakcina nuo koronaviruso – pati veiksmingiausia pasaulyje, „kad ir ką besakytų troliai“.

„Pati veiksmingiausia vakcina – rusiška. Tai pripažino visas pasaulis, kad ir ką besakytų troliai. Tai pati veiksmingiausia vakcina“, – sakė jis.

A. Lukašenka dėkojo V. Putinui, kad rusišką vakciną Baltarusija gavo pirmoji.

„Jūs mums tai žadėjote, ir įvykdėte. Ačiū jums už tai“, – sakė A. Lukašenka. Kai kalbėjo V. Putinas, A. Lukašenka aktyviai kažką užsirašinėjo.

Naujieną, kad Baltarusija gali sukurti ir gaminti savo vakciną nuo koronaviruso, A. Lukašenka pranešė gruodžio mėnesio viduryje.

„Būtų neblogai pradėti gamybą. Ir pagrindinis tikslas net ne pardavimas – reikia sukurti vakciną sau ir savo žmonėms“, – tuomet teigė Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos vadovas.

Vasario mėnesio pradžioje Baltarusijos nacionalinės mokslų akademijos darbuotojai pradėjo kurti vakciną.

Baltarusijos nacionalinės mokslų akademijos Biofizikos ir ląstelių inžinerijos instituto direktorius Andrejus Gončarovas sakė, kad vakcinos prototipui sukurti prireiks apie pusantrų metų.

Ikiklinikiniai bandymai truks pusę metų, o tada reikės atlikti preparato klinikinius bandymus. Remiantis mediko prognozėmis, vakcina gali būti paruošta naudoti maždaug per trejus metus.

V. Putinas pareiškė, kad Rusijos ir Baltarusijos sąveikos instrumentai suderinti ir gerai veikia.

„Neturime nė dienos, kai mūsų kolegos nebendrautų tarpusavyje, nespręstų tam tikrų klausimų... Tačiau man malonu konstatuoti, kad sąveikos, strateginės partnerystės, sąjungos lygis pasitvirtina“, – sakė jis.

Pasak V. Putino, Rusija yra stambiausia Baltarusijos prekybos ir ekonomikos partnerė, taip pat didžiausia investuotoja.

„Mes įgyvendiname didelius projektus energetikos sektoriuje, pakanka prisiminti tik apie Baltarusijos atominę elektrinę, kur darbai vyksta sėkmingai“, – sakė Rusijos prezidentas.

Tuo metu A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusija turėtų kompensuoti rusiškų dujų suvartojimo sumažėjimą po atominės elektrinės paleidimo plėtodama chemijos pramonę.

A. Lukašenka taip pat padėkojo V. Putinui už sprendimą atverti susisiekimą geležinkeliais su Baltarusija.

„Manau, neužilgo ateis ta akimirka, kai atversime ir automobilių eismą. Mes problemų neturime. Nesame užsidarę“, – tvirtino jis.

Po to V. Putinas ir A. Lukašenka tęsė savo bendravimą neformalioje aplinkoje – slidinėdami.

Kremliaus pranešime sakoma, kad V. Putinas planuoja aptarti abiejų šalių integracijos pagal Sąjunginės valstybės programą klausimus, taip pat ekonomikos ir prekybos bei energetikos projektus.

Minskas savo ruožtu pranešė, kad abiejų šalių lyderiais išsamiai aptars įvairius dvišalių santykių plėtros klausimus, bendrą atsaką į kylančius iššūkius, įskaitant saugumo sritį, taip pat integruotų sistemų bendradarbiavimą.

Be to, A. Lukašenka ir V. Putinas „apsikeis nuomonėmis užsienio politikos klausimais“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neatmetė, kad gali būti aptartas vieno iš baltarusių opozicijos lyderių Viktaro Babarykos, baudžiamasis persekiojimas.

Praeitą savaitę prasidėjo šio veikėjo, siekusio balotiruotis per pernai rugpjūtį vykusius prezidento rinkimus, teismas, Baltarusijos valstybės saugumo komitetui (KGB) kaltinant V. Babaryką dėl kyšių priėmimo itin stambiu mastu ir nusikalstamais būdais įgytų lėšų legalizavimo, kai jis vadovavo Rusijos energijos milžinės „Gazprom“ banko padaliniui Baltarusijoje – „Belgazprombank“.

D. Peskovas pareiškė, kad Maskva į V. Babarykos bylą nesikiš.

Jis taip pat kėlė prielaidą, kad A. Lukašenka informuos V. Putiną, apie neseniai Baltarusijoje surengto Liaudies susirinkimo, kurį opozicija vadina farsu, rezultatus.

Baltarusijoje jau ilgiau kaip pusę metų tęsiasi masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis prezidentas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais, o Europos Sąjunga paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir jo režimo nariams.

Kremliaus atstovas prognozavo, kad lyderių derybos truks ilgai. D. Peskovas pridūrė, kad spaudos konferencijos po šio susitikimo rengti neplanuojama, bet galbūt bus paskelbtas koks nors bendras pareiškimas.

Artėjant šiam susitikimui žiniasklaida paskelbė pranešimų, kad A. Lukašenka ir V. Putinas gali tartis dėl naujos Rusijos 3 mlrd. dolerių (2,48 mlrd. eurų) paskolos Minskui. Pats A. Lukašenka šią informaciją neigė.

Baltarusijos lyderis taip pat pranešė per vizitą Rusijoje planuojąs susitikti su šios šalies Saugumo tarybos pirmininko pavaduotoju ekspremjeru Dmitrijumi Medvedevu.

A. Lukašenka į Rusiją atvyko dar penktadienį.

Tuo metu Rusijos premjeras Michailas Mišustinas ir Baltarusijos vyriausybės vadovas Ramanas Haloučenka šeštadienį aptarė, kaip bus įgyvendinamas ankstesnę dieną pasirašytas dvišalis susitarimas dėl baltarusiškų naftos produktų pervežimo ir krovos eksportui per Rusijos jūrų uostus.

A. Lukašenka pernai rudenį grasino, jog jo šalis atsisakys naudotis Klaipėdos uostu eksportui, per kurį daugiausiai išvežamos kalio trąšos ir naftos produktų, dėl Lietuvos aktyviai teikiamos paramos Baltarusijos opozicijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1102)