Šiuo sandoriu faktiškai laimėta daugiau laiko JAV, Europos galingųjų valstybių ir Teherano pastangoms išgelbėti 2015 metų branduolinį susitarimą, atsidūrusį prie žlugimo slenksčio, kai ankstesnis amerikiečių lyderis Donaldas Trumpas pasitraukė iš šio pakto.

Teheranas dabar reikalauja, kad Vašingtonas atšauktų skaudžias sankcijas, grąžintas D. Trumpo administracijos 2018 metais. Tuo metu Vašingtonas nori, kad Iranas pirmas vėl pradėtų laikytis savo įsipareigojimų.

Tęsiantis šiai konfrontacijai, konservatorių dominuojamas Irano parlamentas priėmė įstatymą, įpareigojantį nutraukti dalį tarptautinių inspektorių patikrinimų branduoliniuose objektuose.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi sekmadienį Teherane paskutinę minutę surengė derybas, per kurias abi šalys pasiekė laikiną techninį susitarimą.

Šiuo dokumentu patvirtinama, kad Iranas ir toliau leis JT inspektoriams tikrinti jo branduolinius objektus, tačiau jiems bus trims mėnesiams uždrausta lankytis kituose, nebranduoliniuose objektuose.

Vėliau D. Grossi pareiškė, kad su Teheranu buvo sutarta dėl „laikinojo sprendinio“, leidžiančio TATENA „užtikrinti reikiamą stebėsenos ir tikrinimo darbų lygį“.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh pirmadienį sakė, kad derybos „nulėmė labai reikšmingą diplomatinį pasiekimą ir labai reikšmingą techninį pasiekimą“.

Anot S. Khatibzadeh, tokia baigtis „atitinka teisiškai privalomą parlamento įstatymą“.

Iranas laikinai sustabdys „savanoriškas skaidrumo priemones“, tarp jų – inspektorių apsilankymus nebranduoliniuose objektuose, pavyzdžiui, kariniuose objektuose, kuriuose, kaip įtariama, gali vykti su branduolinėmis technologijomis susijusi veikla.

Teheranas „tris mėnesius registruos ir saugos informaciją apie kai kurias veiklas ir stebėjimo įrangą“, informavo Irano atominės energijos organizacija (IAEO).

Tai reiškia, kad stebėjimo kameros ir toliau veiks tose vietose, „bet TATENA nebus teikiama filmuota medžiaga“, nurodė S. Khatibzadeh.

Jei per tris mėnesius JAV nepanaikins sankcijų, filmuota medžiaga bus ištrinta, pranešė IAEO.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)