Vakcinos, naudojamos pagal gruodžio 20 d. pradėtą nacionalinę imunizacijos programą, veiksmingumas siekė 89,4 proc., užkertant kelią laboratorijų patvirtintoms infekcijoms, teigiama preliminarios publikacijos kopijoje, išplatintoje tviteryje ir patvirtintoje vieno šaltinio. Bendrovės kartu su Izraelio sveikatos ministerija darbavosi prie preliminarios stebėjimo analizės, kuri nebuvo recenzuota ekspertų. Kai kurie mokslininkai abejoja dėl jos tikslumo.

Rezultatai, publikuoti ir leidinyje „Der Spiegel“, yra naujausi iš teigiamų duomenų serijos iš Izraelio, kuris pirmauja pasaulyje pagal skiepus vienam gyventojui. Beveik pusė jo gyventojų jau paskiepyti bent viena vakcinos doze. Be kita ko, Izraelio valdžia šeštadienį pareiškė, kad „Pfizer-BioNTech“ vakcina yra 99 proc. veiksminga užkertant kelią mirtims nuo viruso.

Jeigu bus patvirtinti, pirminiai laboratorijose testuotų infekcijų rezultatai suteikia vilčių, nes jie rodo, kad vakcina taip pat gali užkirsti kelią besimptomiams nešiotojams platinti virusą, sukeliantį COVID-19. Dėl to kol kas nėra aiškumo, nes atliekant klinikinius bandymus, tikrinančius vakcinų saugumą ir veiksmingumą, dėmesys buvo akcentuojamas į gebėjimą stabdyti simptomines infekcijas.

Visuomenės imunitetas

„Šie duomenys mums reikalingi norint įvertinti galimybę pasiekti visuomenės imunitetą pasitelkiant vakcinas, – pirmadienio elektroniniame laiške rašė Naujojo Pietų Velso universiteto (Sidnėjus) biosaugos profesorė Raina MacIntyre. – Tačiau mums labai svarbu pamatyti duomenis, publikuotus recenzuojamame žurnale, ir turėti galimybę juos išsamiai išnagrinėti.“

„Pfizer“ ir „BioNTech“ tvirtina dirbančios prie objektyvios duomenų iš Izraelio analizės, kuria bus pasidalyta, vos tik ji bus užbaigta. Įmonių atstovai spaudai atsisakė komentuoti nepublikuotus duomenis.

Tyrimu nebuvo siekta tiksliai įvertinti SARS-CoV-2 plitimo sumažėjimą, nes jo autoriai naudojo nacionalinius testavimo duomenis neatsižvelgdami į testavimo masto skirtumus tarp paskiepytų ir nepaskiepytų asmenų, sakė Zoe McLaren, Merilando universiteto Baltimorės apygardos visuomenės politikos mokyklos docentė.

„Pagrindinis tyrimo rezultatas pervertina viruso plitimo sumažėjimą, siejamą su „Pfizer“ vakcina“, – elektroniniame laiške rašė Z. McLaren.

Tyrime lyginami praneštų atvejų rodikliai tarp tų, kurie buvo vakcinuoti abiem būtinomis dozėmis, ir tų, kurie nebuvo skiepyti, tačiau paskiepyti žmonės mažiau linkę tirtis, tad šioje grupėje užsikrėtimų duomenys bus nepilni, ypač atsižvelgus į besimptomius atvejus, sakė ji.

„Reikia daugiau įrodymų“

„Tai reiškia, kad tikrasis plitimo sumažėjimas yra mažesnis nei 89,4 proc. – sakė Z. McLaren. – Kiek mažesnis? Mums reikia daugiau įrodymų, kad žinotume tiksliai. Bet aš tikiuosi, kad, atsižvelgę į paklaidą, mes vis tiek prieisime išvadą, kad ši vakcina iš tiesų mažina plitimą. Ir tai būtų labai gera žinia.“

Apie 80 proc. SARS-CoV-2 atvejų Izraelyje sausio 17-vasario 6 d. laikotarpiu, kai buvo atliekamas tyrimas, sukėlė labiau užkrečiama viruso atmaina, pirmą kartą aptikta Jungtinėje Karalystėje. Izraelio vakcinacijos kampanija prasidėjo prieš pat atsirandant vadinamajam B.1.1.7 variantui, pakursčiusiam infekcijų protrūkius ir nuvedusiam iki trečiojo karantino, paskelbto sausio 8 dieną.

Iki vasario 6 dienos apie 27 proc. vyresnių nei 15 metų amžiaus Izraelio gyventojų buvo pilnai paskiepyti „Pfizer-BioNTech“ vakcina, vienintele tuo metu šalyje turima vakcina. Asmenys buvo laikomi pilnai paskiepyti ir įtraukti į analizę, jeigu duomenys buvo gauti praėjus daugiau nei septynioms dienoms po antrosios dozės suleidimo.

Remiantis SARS-CoV-2 užkrečiamumu, vakcina, kuri 89 proc. padeda užkirsti kelią infekcijai, tikėtina, bus veiksminga eliminuojant COVID-19 populiacijoje, kurioje pasiektas aukštas vakcinacijos lygis, sakė Oklando universiteto vakcinologė Helen Petousis-Harris.

COVID-19 eliminavimas priklausys nuo galimų SARS-CoV-2 „rezervuarų“ gyvūnuose, genetinių viruso mutacijų, kurios gali būti atsparios vakcinų sukeliamam imunitetui, ir galimybių sustabdyti plitimą pasaulio mastu, sakė H. Petousis-Harris, viena iš tarptautinės grupės „Global Vaccine Data“, dirbančios prie vakcinų saugumo tyrimų, vadovių.