G. Lasso, pralaimėjęs dvejus ankstesnius prezidento rinkimus, pirmajame rinkimų ture gavo 19,74 proc. balsų, o autochtonų teisių aktyvistas Yaku Perezas (Jakus Peresas) su 19,38 proc. balsų liko trečias, paskelbė Nacionalinė rinkimų taryba (CNE), suskaičiavusi visus balsus.

Antroje ir trečioje vietoje likusius kandidatus skiria vos 32 600 balsų.

51 metų teisininkas Y. Perezas jau anksčiau pareiškė, kad buvo griebtasi sukčiavimo siekiant užkirsti jam kelią pakilti į antrą vietą ir patekti į antrąjį rinkimų turą.

Taryba „gali skelbti suklastotus rinkimų rezultatus, bet tikrieji rezultatai yra Ekvadoro žmonių, palaikiusių naują politikos projektą, atspindintį orių ir sąžiningų ekvadoriečių svajones, širdyse“, – parašė jos socialiniame tinkle „Twitter“.

Generalinė prokuratūra informavo tirianti pareiškimus dėl galimo sukčiavimo.

„Demokratija triumfavo“, – tviteryje parašė G. Lasso, kai buvo paskelbti galutiniai pirmojo turo rezultatai.

65 metų G. Lasso, kuris po ilgos karjeros verslo, bankininkystės sektoriuose ir vyriausybėje trečią kartą siekia prezidento posto, remia laisvosios rinkos politiką ir Ekvadoro santykių su tarptautinėmis organizacijomis gerinimą. Jis žada kurti darbo vietas, pritraukti tarptautinius bankus, skatinti privataus kapitalo įsitraukimą į naftos, kasybos ir energijos sektorius.

36 metų A. Arauzas laimėjo vasario 7 dieną vykusį balsavimą, surinkęs 32,72 proc. balsų. Buvusio valstybės vadovo Rafaelio Correos remiamas kandidatas siūlo didinti mokesčius turtingiesiems, stiprinti vartotojų apsaugą, taip pat valstybinius bankus ir vietos paskolų bei taupymo organizacijas. Jis žada nesilaikyti susitarimų su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

2019 metų spalį po didžiulių vietos indėnų bendruomenių vadovautų protestų šalies vyriausybė sutiko atšaukto sprendimą panaikinti subsidijas degalams.

Amerikos valstybių organizacijos rinkimų stebėtojų misija pareiškė, kad bet kuri paskelbtais balsavimo rezultatais nepatenkinta šalis gali pateikti administracinį ar teisminį skundą, jei turi įrodymų dėl pažeidimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)