„United Airlines“ lėktuvas, šeštadienį skridęs iš Denverio į Havajus, netrukus po pakilimo patyrė variklio gedimą, o prieš saugų avarinį nusileidimą ant gyvenamojo rajono pabiro didžiulių orlaivio nuolaužų, pranešė pareigūnai.

Vaizdo įraše, nufilmuotame iš orlaivio vidaus, matyti, kad buvo užsidegęs ir klibėjo „Boeing 777-200“ dešinysis variklis ant sparno, be to, buvo nukritęs variklio gaubtas.

Lėktuve buvo 231 keleivis ir 10 įgulos narių.


„Nuoširdžiai sakau, kad vienu metu maniau, jog mirsime – nes iškart po sprogimo pradėjome prarasti aukštį“, – leidiniui „The Denver Post“ sakė keleivis Davidas Delucia.

„Sugriebiau žmonos ranką ir pasakiau: „Viskas baigta“, – pasakojo jis.

D. Delucia sakė, kad jo podukra tviteryje paskelbė vaizdo įrašą, kurį nufilmavo kitas keleivis.

„Reisu UA328 iš Denverio į Honolulu skridęs lėktuvas netrukus po išvykimo patyrė variklio gedimą, saugiai grįžo į Denverį ir atsargumo sumetimais buvo sutiktas avarinės komandos“, – sakoma „United Airlines“ pranešime.

„Dauguma klientų, kurie iš pradžių buvo UA328, šiuo metu keliauja į Honolulu nauju reisu“, – nurodė kompanija, pridūrusi, kad tiems, kurie nenorėjo keliauti iš karto, buvo suteiktas apgyvendinimas viešbutyje.

Įraše, paskelbtame oro eismo stebėsenos tinklalapyje liveatc.net, girdima, kaip pilotas be jokios pastebimos panikos balse prašė avarinio leidimo grįžti į Denverį.

Heather Solar, kuri tuo metu parke vedė treniruotę savo mergaičių futbolo komandai, pasakojo girdėjusi sprogimą, o po jo iš dangaus ėmė kristi nuolaužos.

Tuo metu Denverio priemiestyje Brumfilde gyventojai aptiko didelių lėktuvo nuolaužų, išsibarsčiusių jų gyvenvietėje, įskaitant milžinišką apskritą metalo gabalą, nukritusį Kirby Klementso kieme.


„Tai šiek tiek pribloškė“, – sakė jis CNN.

„Jis nusileido tiesiai ant mano furgono“, – pasakojo vyras ir nurodė, kad kita didelė nuolauža kaimyno stoge paliko 1,5 metro skersmens skylę.

Federalinė aviacijos administracija teigė, kad „žino apie pranešimus apie nuolaužas netoli lėktuvo skrydžio trajektorijos“, ir pridūrė, kad drauge su Nacionaline transporto saugos valdyba ištirs incidentą.

„Jei radote nuolaužų, prašome jų neliesti ir nejudinti. Nacionalinė transporto saugos valdyba nori, kad visos nuolaužos liktų vietoje tyrimui“, – tviteryje parašė Blumfildo policija.

Policija pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti nuolaužos, išsibarsčiusios sporto aikštelėje viename parke, įskaitant vieną lėktuvo gabalą su raudonu įspėjamuoju pranešimu: „Laikykitės atokiai nuo pavojingų zonų, kol veikia variklis.“

„United Airlines“ teigė, kad „toliau dirbs su federalinėmis agentūromis, tiriančiomis šį įvykį“.

Su žmona minėtu lėktuvu skridęs keleivis Travisas Loockas pasakojo CNN korespondentui, kad vos prasidėjus skrydžiui iš Denverio į Honolulu – po 20 min. – pasigirdo triukšmas.

„Pasigirdo garsus trinktelėjimas ir ėmė sklisti garsai, kurie, skrendant lėktuvu, nieko gera nežada, – telefonu teigė T. Loockas. – Išsigandau, pamatęs, kad ekranėlyje nedega variklio simbolis. Džiaugėmės, kad skridome dar ne virš vandenyno, juk vėliau turėjome skristi ir virš jo.“

Pasak T. Loocko, lėktuvas buvo pakilęs į 3 km aukštį, kai prasidėjo nesklandumai. Vyriškio teigimu, visi keleiviai išliko ramūs, bet lėktuvo salone galėjai justi baimę.

Kai lėktuvas saugiai nusileido, žmonės neslėpė džiaugsmo.

„Mes geriame kokteilį, – sakė T. Loockas. – Be abejo, vėl skrisime. Skrisime. Sėkmė šį kartą mūsų pusėje.“

„United Airlines“ informavo, kad dauguma keleivių skrido į Honolulu kitu reisu, o tie, kurie tą vakarą nebenorėjo skristi, buvo apgyvendinti viešbutyje.

CNN aviacijos ir transporto ekspertų teigimu, įvyko variklio gedimas.
„Tiesiogine šio žodžio prasme, sprogo lėktuvo variklis, – sakė CNN transporto analitikė, buvusi Federalinio transporto departamento inspektorė Mary Schiavo.

Jos teigimu, tokie variklio gedimai labiau tikėtini lėktuvui kylant, nes „nes variklis turi veikti dideliu pajėgumu, kad lėktuvas pakiltų į orą“.

Kieranas Cainas pasakojo CNN, kad su savo pradinės mokyklos mokiniais buvo lauke, kai staiga virš galvų praskrido lėktuvas ir pasigirdo garsus trenksmas.

„Pamatėme praskrendantį [lėktuvą], pažvelgėme aukštyn – danguje driekėsi juodų dūmų juosta, – sakė K. Cainas. – Ėmė kristi nuolaužos, <...> jos neatrodė labai didelės, bet dabar matyti, kad ant žemės prikritę didokų metalinių nuolaužų. Nustebau, kad lėktuvas vis tik skrido, nekeitė savo trajektorijos, nieko nedarė. Jis skrido tolyn, tarsi nieko nebūtų atsitikę.“

K. Caino teigimu, pradėjus kristi nuolaužoms, jis su vaikais pasislėpė pastogėje.

FAA vadovas Steve'as Dicksonas sakė, kad dėl papildomų tikrinimų dalis šio tipo lainerių „tikriausiai“ bent kurį laiką negalės skraidyti.

Jis surengė pasitarimą su aviacijos ekspertų grupe po šeštadienį įvykusios „Boeing 777“ variklio avarijos, įvykusios laineriui pakilusi iš Denverio.

„Nurodžiau jiems paskelbti Skubiąją direktyvą dėl tinkamumo skrydžiams, reikalaujančią atlikti nedelsiamus arba sustiprintus patikrinimus „Boeing 777“ lėktuvams, kuriuose sumontuoti tam tikro modelio varikliai „Pratt & Whitney PW4000“, – sakoma per „Twitter“ paskelbtoje S. Dicksono žinutėje.


Per skrydį lėktuvu „Boeint 777-200“, kuriame buvo 231 keleivis ir 10 įgulos narių, matyti liepsnų apimtas dešinysis variklis ir vibruojantis sparnas. Laineriui sugrįžus į Denverio oro uostą, visas jo variklio gaubtas buvo dingęs.

Per šį incidentą nei lėktuve, nei ant žemės buvę žmonės nenukentėjo, sakė pareigūnai.

Pasak S. Dicksono, pirminiai tyrimo duomenys parodė, kad reikia papildomai patikrinti lainerių variklių turbinų mentes.

„Remdamiesi pirmine informacija padarėme išvadą, kad tuščiavidurių menčių, kurios yra unikalios šio modelio varikliams, naudojamiems tik lėktuvuose „Boeing 777“, tikrinimų intervalą reikia sutrumpinti“, – nurodė FAA vadovas.

Jis pridūrė, kad FAA pareigūnai sekmadienį vakare susitiks su „Pratt & Whitney“ ir „Boeing“ atstovais.

Minimas incidentas ištiko reiso UA328 lainerį, skridusį iš Denverio į Honolulu. Variklis sugedo praėjus nedaug laiko po skrydžio pradžios.

Denverio Brumfildo priemiesčio gyventojai savo gyvenvietėje rado didelių lėktuvo nuolaužų, įskaitant kažkieno kieme nukritusį didelį metalinį žiedą.

Pilotai sugebėjo lainerį saugiai nutupdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)