„Nenorėčiau spekuliuoti, ar mūsų partneriai imsis naujų neteisėtų, vienašališkų, ribojančių priemonių prieš mano šalį. Jei taip atsitiks, mes būsime pasirengę reaguoti“, - sakė diplomatas vokiečių laikraščiui „die Welt“ prieš pirmadienį Briuselyje vyksiantį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Bet kokiu atveju Rusijos priemonės bus paremtos faktais ir analize, o ne spėjimais ir emocijomis“, – pabrėžė V. Čižovas.

Rusijos ambasadorius kritikavo „mūsų partnerių ES sprendimus“ Rusijos atžvilgiu, vadindamas juos „nelogiškais ir stebėtinai politizuotais“. ES esą pastaraisiais metais sistemingai kliudė santykių su Rusija plėtrai – „absurdiškais pretekstais“. Tuo tarpu Rusija yra „patikima partnerė“, kuri neužtrenkia durų.

Naujų ES sankcijų dingstis yra Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sulaikymas ir griežti tarnybų veiksmai prieš demonstrantus, išėjusius į gatves jo palaikyti.

Vladimiras Čižovas

Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas A. Navalnas buvo suimtas iš karto po to, kai grįžo iš Vokietijos, kur gydėsi po Rusijoje prieš jį įvykdyto nuodų išpuolio. Netrukus po to jis buvo nuteistas beveik trejų metų laisvės atėmimo bausme, nes gydymosi laikotarpiu pažeidė anksčiau jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Šeštadienį Maskvos teismas patvirtino pustrečių metų kalinimo bausmę A. Navalnui. Be to, kitame procese dėl karo veterano apšmeižimo jam skirta 9 500 eurų piniginė bauda.

ES užsienio reikalų ministrai, diplomatų duomenimis, pirmadienį ketina priimti principinį sprendimą dėl naujų sankcijų Rusijai.

Vėlai sekmadienį du artimi A. Navalno bendražygiai Briuselyje susitiko su aštuoniais ES užsienio reikalų ministrais ir keliais Bendrijos ambasadoriais.

Vienas iš šių bendražygių, Leonidas Volkovas, sakė AFP, kad buvo „kalbama apie tikslines asmenines sankcijas [Rusijos prezidentui Vladimirui] Putinui artimiausiems sąjungininkams ir žmonėms, kaltiems dėl šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų“.

Tačiau ES diplomatai sakė, kad priemonių gali būti imtasi tik prieš asmenis, tiesiogiai atsakingus už Rusijos elgesį su A. Navalnu, nes taikinių sąrašas gali būti užginčytas teisme.

Sekmadienį vykęs pasitarimas vyko Lietuvos iniciatyva. Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kitų jame dalyvavusių ES pareigūnų neįvardijo.

„Didžiausia viltis rytojui [pirmadieniui] – kad vienbalsiai priimsime sprendimą dėl sąrašo“, kuriems asmenims turi būti taikomos naujosios sankcijos, AFP sakė G. Landsbergis.

Pozicija Maskvos atžvilgiu sugriežtėjo po nesėkmingos J. Borrellio kelionės į Rusiją, per kurią Maskva paskelbė išsiunčianti tris Europos diplomatus ir atsisakė tartis dėl bendradarbiavimo.

ES jau anksčiau ne vieną kartą skelbė Rusijai sankcijas dėl 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos ir karo Rytų Ukrainoje kurstymo.

Blokas spalį įtraukė į sankcijų sąrašą šešis pareigūnus, siejamus su pernai įvykusiu A. Navalno apnuodijimu nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Iškiliausias V. Putino kritikas šį mėnesį buvo nuteistas kalėti ilgiau kaip pustrečių metų, grįžęs į Rusiją po gydymo Vokietijoje.

Šis nuosprendis taip pat išprovokavo masinius protestus daugelyje Rusijos miestų, per kuriuos saugumo pajėgos sulaikė tūkstančius žmonių.

A. Navalno bendražygis: V. Putinas ruošiasi rinkimų klastojimui rugsėjį

Nuteisto Kremliaus kritiko A. Navalno artimas bendražygis paragino Europos Sąjungą įvesti sankcijas Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimam ratui ir perspėjo, kad Kremlius ruošiasi suklastoti rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus.

A. Navalno štabo vadovas L. Volkovas tai sakė po sekmadienio vakarą Lietuvos iniciatyva Briuselyje įvykusio susitikimo su grupe ES užsienio reikalų ministrų.

„Viskas, kas vyksta Rusijoje, turėtų būti vertinama artėjančių Dūmos rinkimų kontekste. Esame politinio sezono viduryje ir beveik visi A. Navalno bendražygiai yra išsiųsti arba namų arešte“, – po susitikimo su ES ministrais telefonu BNS sakė L. Volkovas.

„Tai ne tik asmeninė A. Navalno istorija, tai susiję su tuo, kad V. Putinas ruošiasi dideliam rinkimų klastojimui rugsėjį“, – teigė L. Volkovas.

Jis sakė, kad su ES ministrais aptarė „tikslines asmenines sankcijas V. Putino artimiausiems sąjungininkams ir žmonėms, kurie yra kalti dėl didžiulių žmogaus teisių pažeidimų, bet ne sankcijas Rusijos ekonomikai, kurias galėtų išnaudoti propaganda“.

Į susitikimą su L. Volkovu ir kitu A. Navalno padėjėju, Antikorupcijos fondo vadovu Ivanu Ždanovu sekmadienio vakarą atvyko aštuoni ES užsienio reikalų ministrai, daugumai kitų šalių atstovavo ambasadoriai, taip pat dalyvavo Europos Komisijos atstovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (615)