Tenesyje gyvenęs Friedrichas Karlas Bergeris, turėjęs Vokietijos pilietybę, buvo deportuotas už tai, kad 1945 metais dirbdamas ginkluotu sargybiniu Noiengamo koncentracijos stovyklos sistemoje dalyvavo „nacių remiamuose persekiojimo veiksmuose“, pranešė departamentas.

„F. K. Bergerio deprtacija rodo JAV Teisingumo departamento ir jo teisėsaugos partnerių įsipareigojimą užtikrinti, kad Jungtinės Valstijos netaptų saugiu prieglobsčiu tiems, kurie dalyvavo nacių nusikaltimuose žmonijai ir kituose žmogaus teisių pažeidimuose“, – pareiškė laikinai einantis generalinio prokuroro pareigas Monty Wilkinsonas.

JAV imigracijos teisėja nurodė deportuoti F. K. Bergerį, gyvenanusį JAV nuo 1959 metų, praėjusių metų kovą.

F. K. Bergeris buvo dislokuotas netoli Vokietijos Mepeno mieste, kur kaliniai buvo laikomi „žiauriomis“ sąlygomis ir dirbo „iki išsekimo ir mirties“, pareiškė teisėja Rebecca Holt.

Dvi dienas trukusiame procese F. K. Bergeris pripažino kliudęs kalinių mėginimams pabėgti iš Mepeno stovyklos.

Visgi jis taip pat teigė nežinojęs, kad su kaliniais buvo elgiamasi blogai ir kad kai kurie jų mirė ir teigė tiesiog vykdęs įsakymus.

F. K. Bergeris šeštadienį buvo nuskraidintas į Vokietiją ir atgabentas į Frankfurtą, kur bus apklaustas, pranešė Celės prokuratūra.

Kol kas nežinoma, ar jis bus teisiamas. Prokurorai Vokietijoje panaikino kaltinimus F. K. Bergeriui 2020 metų gruodžio mėnesį, motyvuodami sprendimą nepakankamais įrodymais.

Visgi jei jis pasiryš kalbėti apie jam pareikštus kaltinimus, byla gali būti atnaujinta.