JAV Valstybės departamentas išreiškė „susirūpinimą“ dėl Kinijos priimtų naujų įstatymų, leidžiančių jos pakrančių apsaugos tarnybai naudoti ginklus prieš užsienio laivus, kurie, Pekino nuomone, neteisėtai įplaukė į šalies vandenis.

Įstatymų tekstas „neabejotinai leidžia suprasti, kad įstatymai gali būti naudojami siekiant įbauginti Kinijos jūrines kaimynes“, pareiškė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as (Nedas Praisas).

„Primename Kinijai ir visiems, kurių pajėgos veikia Pietų Kinijos jūroje, kad atsakingos jūrinės galios turi elgtis profesionaliai ir santūriai įgyvendinamos savo įgaliojimus“, – žurnalistams teigė N. Price'as.

„Taip pat esame susirūpinę dėl to, kad Kinija gali remtis šiais naujaisiais įstatymais norėdama pareikšti savo neteisėtus jūrinius reikalavimus Pietų Kinijos jūroje“, – pridūrė jis.

N. Price'o teigimu, JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija dar kartą patvirtino pareiškimą dėl Pietų Kinijos jūros, kurį liepą paskelbė tuometinis valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas), pagarsėjęs savo griežta pozicija Pekino atžvilgiu.

Pareiškime M. Pompeo pareiškė, kad Pekino pretenzijos į jūrų išteklius didžiojoje Pietų Kinijos jūros dalyje yra „visiškai neteisėtos“.

Jungtinės Valstijos jau seniai ginčija ambicingas Kinijos pretenzijas strateginiame vandens kelyje, tačiau M. Pompeo žengė dar toliau, aiškiai palaikydamas Pietryčių Azijos valstybes, tokias kaip Filipinai ir Vietnamas, o ne susilaikydamas nuo dalyvavimo ginčuose.

Naujasis valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) kiek anksčiau išreiškė susirūpinimą dėl Kinijos jūrų apsaugos įstatymų telefono pokalbyje su Japonijos užsienio reikalų ministru Toshimitsu Motegi (Tošimicu Motegiu).

Pokalbiu metu A. Blinkenas dar kartą patvirtino, kad Rytų Kinijos jūroje esančios Senkaku salos, į kurias pretenduoja ir Pekinas, ir Taivanas, patenka į saugumo sutarties, įpareigojančios JAV ir Japoniją ginti viena kitą, apimtį.