Rusija naudojimui jau yra patvirtinusi dvi vakcinas, įskaitant Gamalėjos instituto sukurtą preparatą „Sputnik V“. Abi vakcinos taip pat patvirtintos neturint vėlyvojo etapo klinikinių bandymų rezultatų. Tai sukėlė nerimą kai kuriems Vakarų mokslininkams.

„Sputnik V“ vakcina šalyje buvo patvirtinta rugpjūtį, o vėlyvojo etapo klinikiniai bandymai pradėti rugsėjį. Masinis skiepijimas pradėtas gruodį, pirminiams rezultatams parodžius, kad vakcinos veiksmingumas siekia 91,4 proc.

Nuo tada bent pirmąja vakcinos doze paskiepyta daugiau kaip 2 mln. rusų, vasario 10 d. sakė šalies sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraško.

Rusijoje taip pat pamažu pradedamas skiepijimas netoli Novosibirsko esančio „Vektor“ instituto sukurta vakcina nuo koronaviruso.

„Rusija šiandien yra vienintelė šalis, turinti tris vakcinas nuo COVID-19“, – sakė premjeras M. Mišustinas.

Trečiąją šalyje patvirtintą vakciną sukūrė 1955 m. Sankt Peterburge įkurtas Čiumakovo mokslo centras, žinomas dėl bendradarbiavimo su JAV mokslininku Albertu Sabinu, su kuriuo sukūrė plačiai naudojamą vakciną nuo poliomielito.

Kitaip nei „Sputnik V“ vakcina, kurioje naudojamas modifikuotas gripo virusas, „apgaunantis“ organizmą suformuoti antikūnų ir taip padedantis pasiruošti koronavirusinei infekcijai, „CoviVac“ vakcinoje naudojamas pats koronavirusas, tačiau tik susilpninta jo versija, negalinti daugintis.
„Mūsų sukurta vakcina... atspindi visą Rusijos, taip pat ir pasaulio, vakcinų mokslo istoriją“, – šeštadienį sakė Čiumakovo mokslo centro direktorius Aidaras Išmukametovas.

„CoviVac“ vakcina yra sušvirkščiama dviem dozėmis 14 dienų skirtumu. Ją galima pervežti ir laikyti įprastoje šaldytuvų temperatūroje, svyruojančioje nuo 2 iki 8 laipsnių Celsijaus, sausį sakė premjero pavaduotoja Tatjana Golikova.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)