„Minsko procesas yra diplomatinė priemonė, bet norėtųsi pažangos“, – A. Merkel sakė per Miuncheno saugumo konferenciją, dėl koronaviruso pandemijos vykstančią virtualiu formatu.

Ji atkreipė dėmesį, kad „kalbant apie Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, mes pastaraisiais metais nepasiekėme jokios pažangos“.

Pasak A. Merkel, konfliktas Rytų Ukrainoje ir Rusijos elgesys yra viena iš svarbių temų, kurias teks spręsti Europos Sąjungos ir JAV transatlantinei partnerystei.

„Todėl mums būtina griežta darbotvarkė Rusijos atžvilgiu, bendra darbotvarkė. Viena vertus, privalome siūlyti bendradarbiauti, bet, kita vertus, privalome aiškiai suprasti mūsų nesutarimus. Galiu tik sutikti su JAV prezidentu dėl „stiprios ES“ klausimo. Deja, Rusija šiuo metu siekia ko kita“, – pridūrė Vokietijos lyderė.

Ukraina pastaruoju metu reiškė didėjančias abejones, ar įmanoma įgyvendinti Minsko susitarimus, taip pat siūlė svarstyti galimybes juos „modernizuoti“, nors Kijevas teigė nelinkęs jų atsisakyti.

Ukrainos vyriausybė su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhanskos srityse kovoja nuo 2014 metų. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Nuo tada per konfliktą žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių ir beveik 1,5 mln. turėjo palikti savo namus.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant separatistams į pagalbą karių ir ginkluotės, bet Maskva tokius kaltinimus neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)