Generolas Kennethas McKenzie, vadovaujantis JAV kariuomenės Centriniam štabui, tai sakė keliaudamas po regioną, prezidento Joe Bideno administracijai iš naujo svarstant gegužės pradžioje planuojamą karių išvedimą iš Afganistano.

Talibanas neigia atsakomybę už smurtą, suintensyvėjusį įstrigus JAV remiamoms talibų ir Afganistano vyriausybės taikos deryboms, ir sako, kad už tai atsakingos kitos džihadistų grupuotės.

Tačiau generolas K. McKenzie tiesiogiai kaltino Talibaną.

„Aišku, kad ISIS („Islamo valstybė“, IS) surengė kai kurias atakas. Jos nublanksta prieš tai, ką daro Talibanas. Tai jų atakų visoje šalyje prieš afganų pajėgas, jų tikslinių nužudymų kai kuriuose urbanistiniuose rajonuose derinys, – sakė K. McKenzie. – Tai aiškiai yra Talibanas. Negali būti niekas kitas. Tai labai aišku.“

Generolas taip pat sakė, kad smurto lygis karo nualintoje šalyje „šiuo metu yra per didelis“.

„Smurtas nukreiptas ne prieš mus ar mūsų draugus NATO koalicijoje, o prieš afganų kariškius ir saugumo pajėgas, taip pat prieš [civilius] žmones. Ir tai daugiausia lemia Talibanas“, – akcentavo generolas, kalbėdamasis su jį lydinčiais reporteriais.

Talibanas antradienį paragino JAV gerbti istorinį susitarimą dėl amerikiečių pajėgų išvedimo, sudarytą valdant buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui. Pagal susitarimą JAV kariai artimiausiais mėnesiais turi išvykti iš Afganistano, o Talibanas mainais pateikė saugumo garantijų.

Susitarimas iš pradžių sudarė sąlygas talibų ir Kabulo taikos deryboms, tačiau dabar J. Bideno administracija persvarsto susitarimą, o Pentagonas kaltina Talibaną nevykdant pažadų, taip pat ir dėl išpuolių skaičiaus mažinimo bei ryšių su tokiomis grupuotėmis kaip „al Qaeda“ nutraukimo.

JAV Kongreso pavedimu atlikus tyrimą buvo paraginta atidėti JAV karių išvedimą iš Afganistano ir įspėta, kad išvedimas greitu laiku iš esmės suteiktų pergalę Talibanui.

Artėjant išvedimo terminui, Talibanas surengė virtinę puolimų, keliančių pavojų mažiausiai dviem strateginę reikšmę turinčioms provincijų sostinėms Afganistano pietuose.

JAV ir Afganistano vyriausybė taip pat kaltina talibus dėl virtinės tikslinių nužudymų, kurių aukomis tapo žurnalistai, politikai, teisėjai ir aktyvistai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)