Valstybinių elektros skirstymo tinklų operatorė pranešė vis dar bandanti atkurti elektros tiekimą maždaug 3,5 tūkst. namų ūkių keliuose šiauriniuose sostinės priemiesčiuose.

Tarp labiausiai paveiktų rajonų yra Dioniso municipalitetas, kur paskelbta ekstremalioji padėtis.

Gyventojai, kurių daugelis taip pat neturi vandens, pranešė tirpdantys sniegą ir taip gautą vandenį vartojantys maistui, o greitai gendančius maisto produktus laikantys lauke.

„Niekas neis namo, kol elektra nebus atkurta visuose iki vieno namuose“, – ketvirtadienį sakė šalies premjeras Kiriakas Micotakis.

Penktadienį vyriausybę kritikavo ir kairieji, ir dešinieji.

Kairiosios pakraipos dienraštis „Efsyn“ rašė, kad K. Micotakio įsipareigojimai buvo „užrašyti sniege“, o liberalus laikraštis „Kathimerini“ kaltino valstybę tuo, kad „prireikė pusės amžiaus išsiaiškinti, kas atsakingas už medžių genėjimą“.

Tarp kritikų yra buvęs konservatorių ministras Stefanas Manas, kuris socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad elektros neturėjo daugiau kaip tris dienas.

Pasak K. Micotakio, ekspertai sako, kad šalčio frontas, pavadintas „Medėja“, buvo „vienas atšiauriausių per pastaruosius 40 metų“.

„Didžiųjų Atėnų regione snigo 36 valandas, tuo pačiu metu pūtė itin stiprus vėjas... Kas dvi minutes ant elektros perdavimo linijų užvirsdavo po medį“, – sakė jis.

Dėl savaitgalį užėjusios šalčio bangos, kuri sostinę pasiekė pirmadienį, mirė keturi žmonės: trys Eubojos saloje netoli Atėnų ir vienas Kretoje.

Graikijos merai kaltina elektros tinklų operatorę, kurią rengiamasi privatizuoti, prastai reaguojant į neeilinę situaciją.

Tačiau pareigūnai pripažįsta, kad biurokratizmas ir vietos oponentai nuolat komplikuoja pastangas imtis prevencinių veiksmų.

„Ne taip lengva kirsti medžius, būna vietos protestų“, – valstybinei televizijai ERT sakė municipalitetų sąjungos vadovas Dimitris Papastergijus.

Paprasčiausias upės valymas nuo žuvusių medžių dėl biurokratinių reikalavimų gali užtrukti pusę metų ar daugiau, pridūrė jis.