Konkrečiai Slovakija nori 10 medikų ir 25 slaugytojų iš ES šalių partnerių. Jei padėtis toliau blogėtų, kontingentą reikėtų didinti, sakoma Slovakijos sveikatos ministerijos pasiūlyme.

Slovakija lengviau nei dauguma kitų ES šalių susitvarkė su pirmąja koronaviruso banga 2020 metų pavasarį. Iki rudens šalyje buvo patvirtinti tik 28 mirties nuo COVID-19 atvejai. Tačiau maždaug nuo spalio ir infekcijų, ir mirčių skaičiai ėmė taip smarkiai augti, kad specialistai įspėjo dėl sveikatos sistemos kolapso.

Vyriausybės vadovas Igoris Matovičius vasario pradžioje feisbuke rašė, kad 71 proc. visų teigiamų trečiadienio testų rodė mutavusį virusą. Skirtinguose regionuose rodiklis buvo dar didesnis.

Antrojo pagal dydį Košicės miesto universitetinė klinika tuomet paskelbė, kad iš pastaruoju metu jos tirtų mėginių daugiau kaip 90 proc. teigiamų buvo „britiška“ atmaina.

„Atrodo, kad dalis Slovakijoje yra didesnė nei likusioje Europos Sąjungoje ir didesnė nei Didžiojoje Britanijoje“, - agentūrai TASR sakė Pavolas Jarcuška, universitetui priklausančios infektologijos klinikos vadovas,

Dėl itin užkrečiamos koronaviruso atmainos išaugus naujų atvejų skaičiui, Slovakija tapo daugiausia mirčių nuo COVID-19 užfiksuojančia pasaulio šalimi, vertinant pagal gyventojų skaičių.

Nepaisant griežto karantino, septynių dienų mirčių vidurkis šalyje padidėjo nuo 1,68 mirties 100 tūkst. gyventojų (vasario 1 d. duomenys) iki 1,78 mirties 100 tūkst. gyventojų (vasario 15 d. duomenys), rodo vasario 16 d. Johnso Hopkinso universiteto paskelbta informacija.

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova situaciją pavadino labai rimta, praneša AP.

„Turime laikytis visų taisyklių, – vasario 16 d. po susitikimo su mokslininkų ir medicinos ekspertų grupe pareiškė šalies vadovė. – Privalome pergyventi šį laikotarpį.“

Portugalijoje, kur mirčių nuo COVID-19 skaičius buvo didžiausias pasaulyje daugiau nei tris savaites, padėtis truputį pagerėjo: mirčių skaičiui sumažėjus iki 1,48 mirties 100 tūkst. gyventojų, šalis pagal šį rodiklį atsidūrė antroje vietoje.

„Svarbiausias veiksnys, dėl kurio Slovakijoje nemažėja koronaviruso infekcijos atvejų, yra sparčiai plintanti Britanijoje aptikta atmaina“, – „The Associated Press“ sakė Trnavos universiteto vicerektorius, epidemiologas Marekas Majdanas.

Anksčiau šį mėnesį Slovakijos vyriausybė pranešė, kad pirmiausia rytinėje Anglijoje rastas greitai plintantis koronaviruso variantas tapo dominuojančiu šioje Vidurio Europos valstybėje.

Ši informacija buvo paskelbta po to, kai sveikatos priežiūros institucijos sekvenavo visus vienos dienos teigiamus mėginius šalies mastu.

Vadinamoji britaniškoji atmaina buvo rasta 74 proc. mėginių. Šalies sveikatos apsaugos ministras Marekas Krajči ši skaičių pavadino „neįtikėtinai dideliu“.

„Karantinas, pasiteisinęs kovojant su pradiniu koronaviruso variantu, nėra toks veiksmingas prieš labiau užkrečiamą atmainą“, – nurodė M. Majdanas.

Tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad Jungtinėje Karalystėje (JK) dominuojančia tapusi koronaviruso atmaina yra mirtingesnė už pradinį virusą. Vadovaujantis Slovakijos karantino reikalavimais, daugelyje šalies apygardų, kur padėtis dėl viruso yra laikoma rimta, gyvenantys žmonės turi kas septynias dienas atlikti koronaviruso testą, kad galėtų dirbti. Vyriausybė taip pat atšaukė planus iš dalies atidaryti mokyklas labiausiai COVID-19 paveiktose apygardose.

Vasario 15 d. Slovakijoje nuo COVID-19 mirė dar 111 žmonių. 5,4 mln. gyventojų turinčioje valstybėje naujasis koronavirusas iš viso nusinešė 6 063 gyvybes. Daugiau nei 3 800 pandemijos aukų užfiksuota šiais metais.

M. Majdano teigimu, matematiniai modeliai leidžia daryti prielaidą, jog iki birželio mėnesio Slovakijoje nuo COVID-19 gali mirti nuo 9 tūkst. iki 11 tūkst. žmonių, jeigu dabartinė tendencija tęsis.

Trečiadienį vyriausybė ruošėsi sugriežtinti taisykles tarptautiniams keliautojams, kad į šalį nepatektų ir joje neplistų naujos koronaviruso atmainos. Valdžios institucijos planuoja užtikrinti naujųjų priemonių taikymą vėl įvesdamos patikrą pasienyje.

Slovakijos ligoninės patiria didelį darbo krūvį, todėl Sveikatos apsaugos ministerija paragino savanorius padėti medicinos personalui susitvarkyti su augančiu naujų atvejų skaičiumi.

Kaip sakė M. Majdanas, norint pagerinti situaciją būtina greita vakcinacijos programa.

„Britanijoje buvo paskiepyta 15 proc. gyventojų, priklausančių didžiausios rizikos grupei, ir akivaizdžiai matome mažėjantį mirčių skaičių. Tikiuosi, kad mums pavyks tą patį padaryti Slovakijoje“, – prisipažino epidemiologas.

27 valstybes nares turinti Europos Sąjunga (ES), kuriai priklauso ir Slovakija, yra daugelio kritikuojama už lėtą vakcinaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)