Daugiau nei 27,7 mln. amerikiečių iš bent 83 milijonų, maniusių, kad užsikrėtė COVID-19, nustatytas teigiamas koronaviruso testas. Vis daugiau gyventojų – 11.8 proc. populiacijos – jau paskiepyti bent viena vakcinos doze. O duomenys, surinkti iš mobiliųjų telefonų, leidžia daryti išvadą, kad žmonės savo kasdieninėje veikloje dabar yra daug atsargesni. Tolesnis atvejų mažėjimas gali laimėti laiko JAV vakcinacijos kampanijai įtvirtinti šiltais vasaros mėnesiais, kas., savo ruožtu, gali palaikyti ilgai siektą ekonominį atsigavimą.

Tuo tarpu sveikatos ekspertai nujaučia iššūkius. Vakcinacija turi užbėgti už akių itin užkrečiamoms viruso atmainoms iš Jungtinės Karalystės ir Pietų Afrikos, kurių jau atsiranda Jungtinėse Valstijose. O ateinančios šventės – tarp jų, pavasario atostogos, Velykos ir Motinos diena – kelia susibūrimų, galinčių labai greitai išprovokuoti viruso plitimą, grėsmę.

„Protrūkių istorija rodo, kad jie galiausiai nuslopsta, – sako Robertas Wachteris, Kalifornijos universiteto (San Fransiskas) medicinos universiteto medicinos departamento pirmininkas. – Paprastai jie nuslopsta dėl kelių veiksnių kombinacijos – pakitusios elgsenos, pakitusios vyriausybės politikos ir imuniteto poveikio.“

Infekcinių ligų ekspertai sutinka, kad dar per anksti kalbėti apie pandemijos pabaigą. Atvejų mažėja po protrūkių, susijusių su Padėkos diena ir kalėdinių švenčių sezonu, o užsikrėtimų lygis išlieka maždaug toks pat kaip praėjusių metų rudenį, siekiantis apie 91 000 naujų per parą patvirtintų atvejų.

Rochelle Walensky, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) vadovė, sekmadienį perspėjo, kad grėsmė dar toli gražu nepasitraukė. Apie tai ji kalbėjo per CBS televizijos laidą „Face the Nation“, pridurdama, kad „dabar yra metas padvigubinti pastangas“ užkirsti ligai kelią.

Jeigu tokios pastangos bus susilpnintos „atsirandant labiau užkrečiamoms viruso atmainoms“, kalbėjo ji, „mes galime atsidurti daug sudėtingesnėje situacijoje.“

R. Walensky perspėjimas suskamba tuo metu, kai dalis valstijų, įskaitant Ajovą ir Montaną, švelnina ribojimus dėl kaukių dėvėjimo, o CDC pabrėžia, kad norint saugiai atidaryti mokyklas svarbiausia yra nuslopinti viruso plitimą visuomenėje, – tai prioritetinis Joe Bideno administracijos uždavinys.

Pirmaisiais pandemijos etapais šalis patyrė regioninius viruso šuolius: praėjusių metų pavasarį – šiaurės rytinėje dalyje, vasarą – „Saulės juostos“ (angl. Sunbelt) valstijose, rudenį – Vidurio Vakarų ir Vakarų valstijose. Tačiau naujausias viruso protrūkis šių metų sausį buvo itin stiprus beveik visuose JAV regionuose, – tai buvo daugiausia iki šiol gyvybių nusinešęs mėnuo.

Mirtina tyla

Nuo tada užsikrėtimų skaičiai nusistovėjo arba sumažėjo. Ali Mokdadas, Vašingtono universiteto Sveikatos metrikos ir vertinimo instituto sveikatos metrikos profesorius, teigia, kad po švenčių sezono protrūkio amerikiečiai ėmė elgtis daug atsargiau.

„Panagrinėję savo duomenis, savaitę po Padėkos dienos, savaitę po Kalėdų, matysime, kad buvo mirtina tyla, – sakė A. Mokdadas. – Žmonės liko namie, pritilo net telefonų skambučiai.“

Šalyje toli gražu dar nesusiformavo kolektyvinis imunitetas, dar nėra pasiekta tokia apsauga nuo dominuojančios atmainos, kad ji nebegalėtų greitai plisti. Tam reikėtų, kad 70-85 proc. iš 330 mln. amerikiečių arba pasiskiepytų, arba turėtų natūralią apsaugą, teigia ekspertai.

Esant dabartiniams vakcinacijos tempams, iki pavasario atostogų kovo viduryje dviem dozėmis bus paskiepyta apie 15 proc. JAV gyventojų, rodo „Bloomberg“ „Vaccine Tracker“ duomenys. Iki Velykų sekmadienio šis rodiklis išaugs iki maždaug 20 proc., iki Motinos dienos – abiem dozėmis gali būti paskiepyta arti 30 proc. amerikiečių.

Tokie paskaičiavimai paremti vakcinacijos tempais, fiksuotais praėjusią savaitę, ir greičiausia rodikliai bus daug didesni, kai bus didesnė vakcinų pasiūla. Antradienį vakcinos tempai Jungtinėse Valstijose sudarė vidutiniškai 1,7 mln. dozių per dieną.

Skiepijant tokiais tempais prireiks maždaug aštuonių mėnesių, kad dviem vakcinos dozėmis būtų paskiepyta 75 proc. populiacijos.

Jungtinės Karalystės viruso atmaina

Tuo tarpu labiau užkrečiama Jungtinės Karalystės atmaina, mokslininkų žinoma kaip B.1.1.7, jau siejama su maždaug 1–4 proc. JAV užsikrėtimų, ir prognozuojama, kad ji taps dominuojanti atmaina iki kovo pabaigos ar balandžio, teigia Gregory‘is Armstrongas, CDC „Advanced Molecular Detection“ (AMD) programos direktorius. Tai gali pakurstyti vakcinų sklaidos lenktynes ir viruso galimybes plisti tarp amerikiečių, kurie dar nėra paskiepyti, teigia kai kurie ekspertai.

G. Armstrongas interviu pabrėžė, kad viruso mutacija šiandien išlieka gana nedidelė. Net jeigu „britiškoji“ viruso atmaina – kuri, manoma, yra 50 proc. labiau užkrečiama, – sudarytų 10 proc. visų nustatytų infekcijų, atvejų skaičius padidėtų tik penkiais procentais, teigia G. Armstrongas.

Tai „pernelyg mažas lygis, kurio mes net negalėtume nustatyti“, sakė G Armstrongas.

Vis dėlto, variantui tampant vis labiau dominuojančiu, laikymasis tokių priemonių kaip kaukių dėvėjimas, socialinių kontaktų ribojimas ir vakcinacija, įgaus dar didesnę svarbą norint užkirsti kelią infekcijų augimui, pridūrė jis.

Kalifornijos mutacija

„Cedars-Sinai“ ligoninės mokslininkai neseniai pranešė nustatę JAV atmainą Kalifornijoje, susijusią su šventiniu sezonu Los Andžele. Tokios išvados pakurstė dar vieną susirūpinimo bangą dėl naujų mutacijų vaidmens.

„Kol kas nesutariama, kaip reikėtų traktuoti tokią informaciją, – sakė G. Armstrongas. – Ir tai, kas nutiko JAV per pastaruosius kelis mėnesius, šiam šuoliui piką pasiekus sausio pradžioje; daugybė žmonių svarstė tokią situaciją ir neįžvelgė pačiame viruse nieko, kas galėtų ją paaiškinti. Tuo tarpu B.1.1.7 atmaina, kilus pirminiam susirūpinimui, jau sudarė apie 80 proc. atvejų kai kuriose Jungtinės Karalystės dalyse, sakė G. Armstrongas.

Tačiau Jungtinės Valstijos atsilieka nuo daugelio kitų valstybių, įskaitant ir Jungtinę Karalystę, pagal genomo sekimą, kai mokslininkai naudoja genetinius duomenis atsekti skirtingų ligos atmainų plitimą.

Kontrataka

Artimiausiu laikotarpiu galima tikėtis, kad naujos dominuojančios atmainos suaktyvins kontrataką. Juk šventiniai sezonai ir dideli renginiai, tradiciškai suburiantys draugėn daug žmonių, dažniai siejami su atvejų protrūkiais. Visa eilė renginių bei švenčių – nuo neseniai surengto vieno iš svarbiausių JAV sporto renginių „Super Bowl“ (Supertaurė) ir kinų Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių švenčių iki Žydų Velykų bei Velykų balandį, – manoma, taps įsipareigojimų vengti socialinių kontaktų išbandymu.

„Kas nugalės ir ar sulauksime ketvirtojo viruso šuolio, šiuo metu yra didysis nežinomasis, – sakė R. Wachteris iš Kalifornijos universiteto (San Fransiskas).

Praėjusių metų Užgavėnių šventė dramatiškai paspartino viruso plitimą Luizianoje, galiausiai sukeldama antrines lokalizuotas epidemijas visoje pietinėje dalyje, teigiama „Scripps“ tyrimų instituto ir Tulano universiteto mokslininkų preliminarioje publikacijoje.

Galiausiai COVID-19 gali pereiti į endeminį reiškinį ir tapti sezoniniu, kaip ir kiti koronavirusai, peršalimai ir gripas, sako Brianas Fisheris, vyresnysis mokslininkas iš klinikinės epidemiologijos ir biostatistikos centro „Penn Center for Clinical Epidemiology and Biostatistics“. Spręsti tokį endeminį reiškinį ir toliau reikės vakcinomis, sakė jis, – įskaitant ir patobulintas jų versijas.

„O kaip mes pasieksime šią stadiją, klausimas ginčytinas. Labai tikėtina, kad ateityje vis dar bus tam tikri suaktyvėjusio plitimo periodai“, – sakė jis.