Facebook“ ir kitos technologijų firmos labai priešinasi pirmajam pasaulyje Australijos įstatymui, nuogąstaudamos, kad jis gali sukurti precedentą ir pakenkti jų verslo modeliui.

Nuo ankstyvo ketvirtadienio ryto australai nebegali skelbti nuorodų į naujienų straipsnius ar matyti vietos ir tarptautinių žiniasklaidos priemonių feisbuko puslapių, o vartotojai užsienyje nebemato Australijos naujienų puslapių.

„Facebook“ pasielgė neteisingai. „Facebook“ veiksmai buvo nebūtini, jie buvo griežti ir pakenks jo reputacijai čia, Australijoje“, – sakė iždo sekretorius Joshas Frydenbergas.

Jis pabrėžė, kad vyriausybė lieka „absoliučiai įsipareigojusi“ įgyvendinti savo planą, kurį vėlai trečiadienį priėmė Atstovų Rūmai ir dabar turi svarstyti Senatas.

„Šiandienos įvykiai visiems australams tikrai patvirtina, kokią didžiulę galią šios žiniasklaidos skaitmeninės milžinės turi rinkoje, – sakė J. Frydenbergas. – Šios skaitmeninės milžinės įgauna labai, labai didelį pavidalą mūsų ekonomikoje ir skaitmeniniame kraštovaizdyje.“

J. Frydenbergo pareiškimas pasirodė kelios valandos po to, kai jis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė dalyvavęs „konstruktyvioje diskusijoje“ su „Facebook“ vadovu Marku Zuckerbergu.

Užblokavimas paveikė ir kelias pagalbos tarnybas. Neveikė vyriausybės puslapiai, kuriuose pranešama visuomenei apie COVID-19 protrūkius, krūmynų gaisrus ir ciklonus, taip pat pagalbos smurto artimoje aplinkoje aukoms linijų ir labdaros organizacijų puslapiai.

„Facebook“ atstovas sakė, kad oficialių vyriausybės puslapių „neturėtų paveikti šiandienos pranešimas“ ir kad kompanija „sugrąžins bet kokius netyčia paveiktus puslapius“.

Kai kurie užblokavimo paveikti ne naujienų puslapiai ketvirtadienį palaipsniui atnaujinami.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) Australijos padalinio direktorė Elaine Pearson užblokavimą, taip pat paveikusį autochtonų bendruomenių puslapius ir net paties „Facebook“ puslapį, pavadino „nerimą keliančia ir pavojinga įvykių plėtote“.

„Iš visos šalies nakčia atimti galimybes gauti gyvybiškai svarbią informaciją yra nesąžininga“, – sakė ji.

Žiniasklaidos grupės ir Australijos vyriausybė taip pat reiškė susirūpinimą tuo, kad patikimų naujienų šaltinių blokavimas sudarys sąlygas plisti dezinformacijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)