„Esu visiškai įsitikinęs, kad galima įvesti, grąžinti [Konstitucijos] straipsnį apie pilietybės atėmimą – ne kovai su disidentais, ne tam, kad būtų baudžiami žmonės, protestuojantys prieš neteisėtumą, valdininkiją, korupciją ir taip toliau. Ji [korupcija] egzistuoja, su ja reikia kovoti, bet negriaunant šalies“, – interviu televizijai „Rossija 24“ sakė N. Michalkovas.

„Kai kreipiamasi į Vakarų šalis prašant įvesti sankcijas prieš savo šalį, yra priežastis pasakyti: „Mano mielasis...“ – pridūrė režisierius.

Pasak jo, būtina pasirūpinti, kad tokia priemone nebūtų piktnaudžiaujama.

„Nes išeitų, jog kažkas išplūstų savo viršininką ir būtų išsiųstas iš šalies. Tai turi būti įtvirtinta [įstatymuose]“, – paaiškino N. Michalkovas.

„Tokiu būdu išvengsime visokių kalėjimų, lagerių ir nuolatinio dvokimo šalies erdvėje“, – sakė jis.

„Prisimenate „filosofų garlaivį“, kuriuo 1922 metais buvo išsiųsti iškiliausi protai? Nes jų nebuvo galima nei nubausti mirtimi, nei įkalinti – pernelyg didūs buvo jų vardai. Jie fiziškai prarado gimtinę, bet sukūrė didžiausią emigrantų literatūrą. Tai ir Buninas, ir Šmeliovas, ir Iljinas, ir taip toliau“, – pasakojo režisierius.

„Filosofų garlaiviu“ vadinami du vokiečių laivų reisai, kuriais 1922 metais iš Petrogrado į tuometinį Štetiną Vokietijoje (dab. Šcecinas Lenkijoje) buvo išsiųsti daugiau nei 160 iš sovietinės Rusijos ištremtų disidentų intelektualų, įskaitant filosofus.

Dabartinė Rusijos konstitucija draudžia atimti pilietybę iš šalies piliečių.

Sovietų Sąjungoje egzistavo tokią galimybę numatantis teisės aktas. Jame buvo sakoma, kad pilietybė galėjo būti atimta „išskirtiniu atveju SSRS Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo sprendimu, jei asmuo įvykdė veiksmų, niekinančių aukštą SSRS piliečio vardą ir kenkiančių SSRS prestižui ar valstybės saugumui“.