Atidarydamas neeilinį JT Saugumo Tarybos posėdį vakcinų klausimais, vykusį užsienio reikalų ministrų lygiu, A. Guterresas perspėjo, kad lig šiol 75 proc. visų vakcinų dozių buvo suleista tik 10 valstybių ir kad 130 šalių apskritai neturi jokių skiepų atsargų.

„Pasauliui skubiai reikalingas visuotinis vakcinavimo planas, siekiant sutelkti visus, kas pasižymi reikiama įtaka, moksline kompetencija ir gamybos bei finansiniais pajėgumais“, – per virtualų susitikimą sakė A. Guterresas.

Pasak jo, Didžiajam dvidešimtukui (G-20) – 20 didžiausių ekonomikų klubui – sėkmingiausiai pavyktų įsteigti darbo grupę, kuri finansuotų ir įgyvendintų pasaulines skiepijimo kampanijas. JT vadovas taip pat pažadėjo visapusiškai remti tokią iniciatyvą.

„Jei virusui bus leista žaibiškai plisti pasaulio pietuose, jis vėl ir vėl mutuos. Naujos atmainos gali tapti užkrečiamesnės, mirtingesnės ir galėtų sukelti grėsmę dabartinių vakcinų ir diagnostikos veiksmingumui“, – pabrėžė A. Guterresas.

„Dėl to pandemiją gali gerokai pailgėti, o virusui būtų suteikta galimybė sugrįžti į pasaulio šiaurę“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)