Jame apelsinų spalvos peruku pasidabinęs vyras vaikštinėja po savo vilą, kaip kad tai darė propagandistai iš Rusijos, ir viskuo labai intensyviai stebisi – netgi vaisiais ir tualeto šepečiu.

Vasario pradžioje propagandistė iš Rusijos televizijos kanalo „Rossija 1“ Anastasija Popova su savo filmavimo komanda atvyko į vilą, kur Vokietijoje gyveno po apnuodijimo sveikęs A. Navalnas.

Reportaže ji rodė „prabangius miegamuosius“, virtuvę, kur yra kavos aparatas, tualetą, vonios kambarį su burbulinės vonios sistema ir baseiną. Atskirai siužete atkreipiamas dėmesys į butelį vyno ir... tualeto šepetį.

Vėliau vilos šeimininkas „Dožd“ sakė nežinojęs, kad pas jį buvo atėję žurnalistai iš Rusijos. Anot vokiečio, A. Popova su savo filmavimo komanda į vidų pateko apsimetę turistais iš Belgijos, besidominčiais vilos nuoma.

Propagandinės Rusijos laidos kūrėjai tikino esą šioje viloje A. Navalnas mėgavosi išskirtine prabanga.

Tačiau siužetas apie „A. Navalno vilą“ socialiniuose tinkluose sulaukė pašaipios reakcijos. „Labai įprastas vokiškas butas. Kur čia esmė?“ – klausė vienas internautas. „Oho, tame bute net tualetas yra!“ – šaipėsi kitas. „Keistas būdas užsipulti Navalną. Tai išties patogus, bet jokiu būdu ne prabangus butas“, – rašė dar vienas.

Vaizdai iš būsto, kuriame Vokietijoje gyveno A. Navalnas, rodyti televizijos kanalo „Rossija 1“ laidos „Vesti nedeli“ segmente, įterpiant epizodus iš daug dėmesio sulaukusio A. Navalno tyrimo apie Rusijos lyderio V. Putino rūmus prie Juodosios jūros.

Laidoje A. Navalnas kaltinamas Vokietijos viloje mėgavęsis tokia pačia prabanga, dėl kokios kritikavo V. Putiną. „Vesti nedeli“ pateikė bepiločiu filmuotos medžiagos ir reportažą iš Friburgo vilos vidaus. Korespondentė Anastasija Popova pristatė vilos baseiną, ironiškai pristatė katilinę kaip „purvo kambarį“ (veikiausiai norėdamas priminti V. Putino dvaro purvo sandėlį), iš arti aprodė tualetą.

„Čia – klozeto šepetys“, – pasakojo laidos korespondentė, darydama užuominą į, kaip teigiama A. Navalno tyrime, 700 dolerių kainavusį tokį patį įrankį Putino dvare, kuris tapo masinių A. Navalno palaikymo protestų simboliu.

Vilos savininko teigimu, jis nežinojo, kad išnuomojo namą rusų žurnalistams, o šie jį filmavo paslėpta kamera. Žurnalistė A. Popova apsigyvendama prisistatė prancūziška Bourt pavarde. Tai jos vyro – Belgijos piliečio – pavardė. Vėliau, sužinojęs apie kuriamą vaizdo medžiagą, kurioje pasakojama apie neva prabangų A. Navalno gyvenimą Vokietijoje, būsto savininkas nutarė kreiptis į Vokietijos teisėsaugos institucijas.

A. Navalno bendražygis ir politinių biurų regioninio tinklo personalo vadovas Leonidas Volkovas interviu „Dožd“ pasakojo, kad Rusijos televizijos pademonstruotame siužete gausu melo. Jis dėstė, kad vilos savininkas buvo judėjimo „Solidarumas“ narys ir praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje buvo priverstas bėgti iš Lenkijos, kai ten prasidėjo politinis persekiojimas. L. Volkovas taip pat pasakojo palaikantis ryšį su vilos savininku, ir šis jam guodėsi, kad labai nusiminė, jog įsileido žurnalistus, nenumanydamas apie jų kėslus.

A. Navalno politinių biurų regioninio tinklo personalo vadovas pabrėžė, kad filmavimas paslėpta kamera tiek Vokietijoje, tiek Belgijoje, tiek ir Rusijoje laikomas nusikalstama veikla. L. Volkovas pažymėjo, jog su savininku dėl nuomos tarėsi asmeniškai, o kadangi būstas buvo nuomojamas šešioms savaitėms, savininkas suteikė didelę nuolaidą. Opozicionieriaus teigimu, „Rossija 1“ siužete apgyvendinimo kaina buvo padvigubinta. Sąskaitą apmokėjo verslininkas Jevgenijus Čičvarkinas, artimas A. Navalno draugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)