Prokurorai taip pat paprašė pakeisti 2014 metais opozicionieriui skirtą pusketvirtų metų lygtinę bausmę realiu laisvės atėmimu, nes veteranas esą buvo apšmeižtas A. Navalnui lygtinai išėjus į laisvę.

Tačiau Maskvos teismas anksčiau šį mėnesį 2014-aisiais A. Navalnui paskirtą lygtinę bausmę jau pakeitė realia įkalinimo bausme ir nurodė įkalinti jį dvejiems metams ir aštuoniems mėnesiams.

Šmeižto byloje kaltinimai susiję su tuo, kad viename Kremliaus remiamas konstitucines reformas propaguojančiame vaizdo įraše pasirodžiusius žmones, tarp jų šį veteraną, A. Navalnas pernai birželį pavadino šalies gėda ir išdavikais.

Maskvos rajono teismas antradienį nagrinėjo baigiamuosius argumentus.

44 metų kovotojas su korupcija Maskvos teismo salėje sėdėjo stikliniame atsakovų narve, vilkėjo mėlyną sportinį nertinį su gobtuvu ir dažnai šypsojosi, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Jo advokatė Olga Michailova pareiškė, kad iškelti kaltinimai yra „išgalvoti ir savavališki“.

Pristačius baigiamuosius argumentus, teisėjas atidėjo bylos nagrinėjimą iki vasario 20 dienos.

Kitam Maskvos teismui antradienį turėjo imtis A. Navalnui iškeltos šmeižto bylos, inicijuotos su Kremliumi siejamo verslininko Jevgenijaus Prigožino.

59 metų verslininkas – pramintas „Putino virėju“, nes jo įmonė „Concord“ tiekdavo maistą Kremliui – reikalauja, kad A. Navalnas išmokėtų jam 5 mln. rublių (56 tūkst. eurų) kompensaciją.

Vėliau antradienį teismas taip pat nagrinės A. Navalno pateiktą apeliacinį skundą dėl 3,3 mln. rublių (37 tūkst. eurų) baudos, kurią Kremliaus kritikui buvo nurodyta sumokėti vienai maisto įmonei, pareiškusiai jam kitą ieškinį dėl šmeižto.

A. Navalnas buvo įkalintas sausį, vos sugrįžęs iš Vokietijos į Maskvą. Opozicionieriaus areštas išprovokavo visoje Rusijoje du savaitgalius trukusius protestus, per kuriuos buvo reikalaujama jį paleisti.

Policijai malšinant tas demonstracijas buvo sulaikyti mažiausiai 10 tūkst. žmonių.

Sekmadienį keli šimtai aktyvisčių Maskvos centre buvo suformavusios gyvą grandinę, reikšdamos palaikymą A. Navalno žmonai Julijai ir kitoms per susidorojimo kampaniją nukentėjusioms moterims.