65 metų Ioanas Bolborea kaltinamas tuo, kad pardavė statulas Bukarešto miestui ir taip išviliojo iš jo 3,7 mln. eurų, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas.

Viena statulų, vaizduojanti nuogą romėnų imperatorių Trajaną, rankose laikantį vilkę, sulaukė daug pašaipų, kai 2012 metais buvo pastatyta priešais Bukarešto Nacionalinį istorijos muziejų.

Šis meno kūrinys, pagrįstas skulptoriaus Vasile Gorduzo (Vasilės Gorduzo, 1931–2008) modeliu, simbolizuoja rumunų tautos kilmę įvykus romėnų ir dakų asimiliacijai.

Pašaipūnams užkliuvo keista poza ir imperatoriaus nuogumas, taip pat vilkė su „šaliku“ – esą vaizduojančiu dakų vėliavą.

Vienas kritikas juokavo, kad tai paminklas benamiams Bukarešto šunims, ir net muziejaus kuratorius pripažino, kad kūrinys yra „abejotinos meninės kokybės“.

Įtarimų dėl skulptūrų medžiagos kilo 2017 metais, kai Trajano skulptūrą nuniokojo vandalai, nulaužę vilkės uodegą. Bandydami ją pataisyti ekspertai pastebėjo, kad ji padaryta iš žalvario, o ne iš bronzos.

I. Bolborea naujienų agentūrai AFP atsisakė pakomentuoti kaltinimus.

Tyrimas buvo pradėtas po kelių Bukarešto valdžios skundų dėl I. Bolborea darbų kokybės, kuriuos skulptorius tuo metu vadino „nesąmone“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)