Senatorius Lindsey Grahamas sekmadienį pareiškė, kad „Trumpo judėjimas gyvas ir sveikas“, ir praėjus vienai dienai po Senato išteisinimo pasidžiaugė buvusio prezidento dominavimu partijoje.
Dvi valstijos, Luiziana ir Šiaurės Karolina, praėjus kelioms valandoms po teismo proceso pabaigos užsipuolė respublikonų senatorius, kurie šeštadienį balsavo už D. Trumpo nuteisimą. Tai liudija jo populiarumą tarp eilinių partijos narių.

Kritika pabrėžia buvusio prezidento, kaip respublikonų varomosios jėgos, vaidmenį, net jei vis dar nėra aišku, kiek aktyviai jis planuoja formuoti partiją kitame rinkimų cikle ir vėliau.
D. Trumpas pareiškė, kad galbūt vėl bandys kandidatuoti į prezidento postą 2024 m. Net jei jis nesistengtų dar kartą papulti į Baltuosius rūmus ir nebesireikštų socialinėje žiniasklaidoje, buvęs prezidentas gali suteikti svorio savo remiamiems kandidatams ir lojalistų vardu susigrąžinti partijos rinkėjus.

Jis taip pat gali kelti grėsmę savo partijos oponentams, įskaitant kelis iš septynių respublikonų senatorių, šeštadienį balsavusių už buvusio prezidento nuteisimą, ir dešimt Atstovų rūmų narių, kurie balsavo už jo apkaltą sausio mėnesį.

Keršto troškimas

Kalbama, kad D. Trumpas trokšta atkeršyti tiems, kurie žengė jam skersai kelio. O konservatyvūs respublikonai jau raitojasi rankoves, pasirengę mesti iššūkį D. Trumpo priešams preliminariniuose rinkimuose.

Vajomingo valstijos senatorius Anthony Bouchardas pasiūlė atleisti Lizą Cheney, Atstovų rūmų respublikonę, balsavusią už D. Trumpo apkaltą. Lėšų rinkimo renginyje A. Bouchardas paragino rinkėjus nelikti skolingais. L. Cheney jau sulaukė valstijos partijos pasmerkimo.

Dar viena iš dešimties respublikonų, atstovė Jaime Herrera Beutler iš Vašingtono valstijos, savaitgalį užsitraukė atstovės Marjorie Taylor Greene rūstybę. Prieštaringai vertinama pirmosios kadencijos įstatymų leidėja iš Džordžijos, neslėpusi savo ryšių su D. Trumpu, išvadino J. Herrerą Beutler demokratų „įrankiu“ ir perspėjo, kad ją „stebi Trumpui ištikimi 75 milijonai“.

Kai kurie D. Trumpo rato atstovai siekia pasinaudoti prezidento populiarumu savo pačių rinkiminėse kampanijose, įskaitant buvusią Baltųjų rūmų spaudos sekretorę Sarah Sanders, kuri siekia Arkanzaso gubernatorės pareigų. L. Grahamas prognozavo, kad prezidento marti Lara Trump gali siekti pergalės rinkimuose, kad 2022 m. užimtų į pensiją išeinančio Richardo Burro vietą Senate.

„Nekantriai laukia 2022-ųjų“

„Manau, ji simbolizuoja Respublikonų partijos ateitį“, – „Fox News Sunday“ apie Larą Trump sakė L. Grahamas.

Pietų Karolinos senatorius teigė, kad kalbėjosi su D. Trumpu po teismo sprendimo ir netrukus vyks į Floridą su juo susitikti. Atstovų rūmų mažumos lyderis Kevinas McCarthy praėjusį mėnesį taip pat nuvyko į D. Trumpo Mar-a-Lago rezidenciją Palm Byče.

„Jis yra pasirengęs judėti toliau ir perkurti Respublikonų partiją. Jis nekantriai laukia 2022-ųjų, o aš kitą savaitę aplankysiu jį Floridoje pasikalbėti ir galbūt pažaisti golfą“, – kalbėjo L. Grahamas.

Atskirti D. Trumpą nuo partijos būtų pavojinga politinė klaida, pažymėjo L. Grahamas. „Galingiausia Respublikonų partijos jėga yra prezidentas Trumpas, – sakė jis. – Mums reikia Trumpo-plius.“

Kol kai kurie respublikonai atkakliai palaiko buvusį prezidentą, apkaltos proceso rezultatas pakurstė atvirą konfliktą tarp partijos populistinio ir nuosaikaus sparnų.

„Ateinančius porą metų stebėsime tikrą mūšį dėl Respublikonų partijos sielos“, – teigė Merilando respublikonų gubernatorius Larry Hoganas, CNN pridūręs, kad būtų balsavęs už D. Trumpo nuteisimą.

Donaldas Trumpas

Politinis balansavimas

Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas bandė nutraukti įtampą šeštadienį balsuodamas dėl D. Trumpo išteisinimo, o po kelių minučių išrėždamas kalbą, kurioje buvusį prezidentą paskelbė „praktiškai ir moraliai atsakingu“ už sausio 6 d. Kapitolijaus šturmą. L. Grahamas pabrėžė, kad M. McConnellas šitaip pasielgdamas pakenkė partijai.

Respublikonų senatoriai Lisa Murkowski ir Billas Cassidy gynė savo sprendimą balsuoti prieš D. Trumpą teigdami, jog vykdo pareigą pagal konstitucinę priesaiką. Jie kaltino D. Trumpą už tai, kad šis ištisus mėnesius tvirtino, jog rinkimai pavogti, o vėliau, kai protestuotojai šturmavo Kapitolijų, nutraukdami rinkimų kolegijos balsų patvirtinimo procesą, nesikišo į jų veiksmus.

Nors 68 proc. amerikiečių nenori, kad D. Trumpas išliktų aktyvia politine figūra, tolesniam jo dalyvavimui politikoje pritartų 57 proc. respublikonų ir respublikonams prijaučiančių rinkėjų, rodo „Pew“ apklausa, atlikta po Kapitolijaus išpuolio.

L. Hoganas, respublikonas, laimėjęs dvi kandencijas itin demokratiškoje valstijoje, siekia pasinaudoti proga apvalyti partiją nuo D. Trumpo įtakos.

„Respublikonų partija buvo užgrobta, – sakė jis NBC. – Turime pamiršti Donaldo Trumpo kultą ir grįžti prie pagrindinių principų, už kuriuos mūsų partija visada kovojo.“

B. Cassidy taip pat norėtų sumažinti D. Trumpo aktyvumą partijoje. „Jo galia nyksta, – ABC „This Week“ sakė B. Cassidy. – Respublikonų partijai priklauso daugiau nei vienas asmuo.“