„Turime būti pasirengę bet kokiai įvykių eigai. Sprendimą turi priimti Europos Sąjunga: jeigu ji nuspręs, kad vis tik santykius reikia atkurti ir atšaukti juos trikdančius veiksmus, mes tam taip pat būsime pasirengę“, – S. Lavrovas pareiškė per spaudos konferenciją Sankt Peterburge su Suomijos užsienio reikalų ministru Pekka Haavisto.

Rusijos diplomatijos vadovas teigė, kad Maskvos santykiai su Bendrija blogėja jau seniai ir kad už tai atsakingas Briuselis.

„Iš principo bet kokiam bent kiek padėtimi Europoje besidominčiam žmogui seniai žinoma, kad jau daug metų, kai vyksta šis nutraukimas, santykius nuosekliai griauna ES“, – sakė S. Lavrovas.

„Europos Sąjunga nuosekliai sugriovė visus be išimties mechanizmus, egzistavusius partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo pagrindu, įskaitant viršūnių susitikimus, vykdavusius dukart per metus, įskaitant metinius RF vyriausybės susitikimus su eurokomisarais“, – pridūrė jis.

Rusijos ir ES ryšiai, kurie 2014 metais Rusijai aneksavus Krymą ir ėmus kurstyti karą Rytų Ukrainoje tapo blogiausi nuo Šaltojo karo laikų, dar labiau pablogėjo Rusijos teismui beveik trejiems metams pasiuntus už grotų Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, praėjusį mėnesį sugrįžusį į Rusiją iš Vokietijos, kur jis gydėsi po rugpjūtį įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Kremliaus kritikas dėl šio apnuodijimo kaltino Rusijos specialiąsias tarnybas ir prezidentą Vladimirą Putiną, bet Rusijos valdžia kaltinimus atmeta.

Jo įkalinimas išprovokavo masinius protestus Rusijoje, per kuriuos buvo sulaikyta daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

Rusija JAV ir ES kritiką dėl A. Navalno arešto ir įkalinimo, taip pat dėl protestų slopinimo vadina kišimusi į jos vidaus reikalus. Anksčiau šį mėnesį ES užsienio politikos vadovui Josepui Borrelliui (Žozepui Boreliui) lankantis Maskvoje, Rusija paskelbė išvaranti Vokietijos, Lenkijos ir Švedijos diplomatus, dalyvavusius A. Navalno šalininkų protestuose. Imdamosi proporcingų atsakomųjų priemonių šios trys ES šalys išsiuntė po vieną Rusijos diplomatą.

P. Haavisto akcentavo griežtą ES kritiką dėl Rusijos veiksmų ir atkreipė dėmesį, kad ES diplomatai stebėdami protestus vykdė savo pareigas. Jis pakartojo ES reikalavimą paleisti A. Navalną ir bloko kritiką dėl demonstracijų slopinimo.

ES atsisako komentuoti

Tuo metu J. Borrellio atstovas Peteris Stano pareiškė, kad ES savaip mato santykių su Rusija būklę ir galvos, kaip juos palaikyti toliau.

„Viskas buvo pasakyta aiškiai ir oficialiai“, – pirmadienį trumpoje spaudos konferencijoje Briuselyje sakė P. Stano, paprašytas pakomentuoti S. Lavrovo žodžius, kad santykius su Rusija „nuosekliai griauna ES“.

„Nekomentuosime kiekvieno p. Lavrovo pareiškimo kaskart, kai jis pasisako. Svarbu yra faktai ir Rusijos pozicija. Man atrodo, kad tik skatinsiu jį, jei kalbėsiu apie jo pareiškimą“, – sakė P. Stano.

Pasak J. Borrellio atstovo, „Europos Sąjunga toliau aptarinės ir svarstys, kaip plėtoti santykius su Rusija, remdamasi rusų komentarais ir pozicija, įskaitant tai, ką, pavyzdžiui, pasakė p. Lavrovas savo kolegai p. Borrelliui“, kai šis vasario 4–6 dienomis lankėsi Maskvoje.

Tačiau blokas remsis „ne tik tuo“, pridūrė P. Stano.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)