Sekmadienį pranešta, kad vyriausybė įgyvendino tikslą pirmąja iš dviejų vakcinos dozių paskiepyti 15 mln. labiausiai pažeidžiamų žmonių, tarp jų sveikatos priežiūros darbuotojus ir vyresnius nei 70 metų asmenis.

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockassakė, kad dabar bus skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės ir asmenys, priklausantys rizikos grupei dėl savo sveikatos būklės.

Sveikatos apsaugos pareigūnai nerimauja, kad vakcinos gali būti mažiau veiksmingos prieš kai kurias naujas koronaviruso padermes, įskaitant atmainą, pirmą kartą identifikuotą Pietų Afrikoje.

Asmenys, turintys JK ar Airijos pilietybę arba leidimą gyventi JK ir atvykstantys į Angliją, Velsą ir Šiaurės Airiją iš 33 paveiktų šalių, turės dešimt dienų savo lėšomis karantinuotis viešbučiuose ir keliskart pasitikrinti dėl COVID-19. Škotijoje šis reikalavimas taikomas atvykstantiesiems iš visų valstybių.

Kitiems žmonėms iš šalių, šiuo metu esančių vadinamajame raudonajame sąraše, kuris apima visas Pietų Amerikos valstybes, Pietų Afriką ir Portugaliją, šiuo metu pagal karantino taisykles atvykti draudžiama.

Atvykę žmonės, kurie pateiks neteisingą informaciją dėl buvimo vienoje iš tų šalių 10 dienų prieš atvykimą, gali gauti įkalinimo iki 10 metų bausmes. Tokia numatoma bausmė buvo kritikuojama kaip pernelyg griežta.

Kritikai taip pat sako, kad šis žingsnis pavėluotas, nes Pietų Afrikoje aptikta pandeminio koronaviruso atmaina jau cirkuliuoja Jungtinėje Karalystėje.

Vyriausybė tvirtina, kad jau pasirašė kontraktus su 16 viešbučių ir užsitikrino beveik 5 tūkst. kambarių netoli Anglijos oro uostų. Prireikus galės būti naudojama dar 58 tūkst. viešbučių kambarių.

„Šiandien įsigaliojančios taisyklės pastiprins karantino sistemą ir užtikrins dar vieną apsaugos nuo naujų atmainų lygį prie sienų“, – sakoma sekmadienį paskelbtame M. Hancocko pareiškime.

Pirmadienį jis sakė, kad vyriausybė išsprendė plačiai aprašytas problemas dėl Hitrou oro uosto.

„Dirbome su šiuo oro uostu ir pasieniečiais norėdami užtikrinti, kad visi žinotų procesą, – sakė jis radijui „Times Radio“. – Išnagrinėjome su jais visus tuos klausimus. Ir šį rytą tikrai atrodo, kad viskas einasi sklandžiai.“

11 naktų karantinas, atsieinantis 1 750 svarų (2 tūkst. eurų), apima pervežimą, maistą, apgyvendinimą, saugumo išlaidas, kitas būtinas paslaugas ir testavimą.

Keleiviai privalo turėti neigiamą COVID-19 testo atsakymą, gautą per tris dienas prieš kelionę, būti užsisakę karantino paketą ir sumokėję už jį prieš išvykdami į Britaniją.

Kiti testai jiems bus atlikti antrą ir aštuntą jų buvimo JK dieną.

Viešbučių gyventojai iš savo kambarių galės išeiti tik „labai ribotomis aplinkybėmis“, tarp kurių yra sportavimas, ir tik gavę darbuotojų ar apsaugininkų „specialų leidimą“.

Atsisakiusiems išsitirti grės 1–2 tūkst. svarų bauda, o nesutinkantiems izoliuotis gali tekti pakloti 5–10 tūkst. svarų.

Tarp ribotų išimčių yra prekių vežėjai iš Portugalijos, gynybos srities žmonės, vyriausybės užsakymus vykdantys rangovai ir diplomatinės misijos.

„Negali būti lengva“

Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas sekmadienį sakė, kad naujas režimas užtikrins „papildomą apsaugą“, Britanijai siekiant kitą mėnesį švelninti griežtas karantino priemones po užsikrėtimo atvejų mažėjimo savaičių.

JK vyriausybė planus pristatė anksčiau šį mėnesį, jausdama spaudimą griežtinti Britanijos sienų kontrolę, kad užsieninės viruso atmainos nesužlugdytų kol kas sėkmingai vykdomos masinio vakcinavimo programos.

Iki gegužės šalies siekia paskiepyti visus vyresnius nei 50 metų žmones.

Ministrai praėjusį mėnesį atsisakė ankstesnės „kelionių koridorių“ sistemos, pagal kurią buvo galima be patikrinimų keliauti iš šalių, kur COVID-19 atvejų užregistruojama mažiau.

Dabar iš šalių, neįtrauktų į „raudonąjį sąrašą“, atvykstantys žmonės privalo parodyti neigiamą COVID-19 testo atsakymą ir izoliuotis 10 dienų savo pasirinktoje vietoje.

Vyriausybė sakė, kad prieš galutinai patvirtindama savo planus buvo susitikusi su įvairių sektorių, įskaitant aviacijos ir svetingumo, atstovais.

Viešbučio „St Giles Heathrow“ vadybininkė Charlie Islam-Harry (Čarli Islam-Hari) sakė, kad darbuotojai reguliariai tikrins, kaip laikosi karantinuojami svečiai, ir pridūrė: Jiems 10 dienų išbūti miegamajame nebus lengva.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)