Ataskaitą galima rasti čia.

Koronaviruso atmaina, žinoma B.1.1.7 raktažodžiu taip pat pasižymi tuo, kad gerokai sparčiau plinta nei pirminis viruso variantas, rašo sciencealert.com.

Mokslininkai išreiškė susirūpinimą dėl šio viruso atmainos keliamo pavojaus, tačiau pabrėžė, kad būtina atlikti išsamesnių tyrimų kuo tiksliau nustatyti mutacijos sukeliamas pasekmes viruso plitimu iri eigai suprasti.

Kaip jau parodė tyrimai, vadinamasis britiškasis štamas yra lengviau perduodamas, o šalies premjeras jau sausį pranešė, kad ši versija gresia „didesniu mirtingumo laipsniu“.

Naujasis tyrimas patvirtino šį nerimą keliantį spėjimą, tiesa, mokslininkai pabrėžė – reikia išsamesnių tyrimų apie mirties nuo šio štamo.

Šiaip ar taip, leidinyje „The New York Times“ rašoma, kad ši britiškoji versija jau išplito po pasaulį ir yra aptikta mažiausiai 82 šalyse.

Vasario pradžioje publikuoto tyrimo duomenimis, vadinamosios britiškosios viruso atmainos plitimas labai spartus – pvz., JAV atvejų, susijusių su šiuo štamu, skaičius dvigubėjo maždaug kas dešimt dienų. Tyrime rašoma: „Tyrimo duomenys rodo, kad 2021 m. kovą štamas B.1.1.7 bus dominuojantis daugelyje Amerikos valstijų, <...> jei nebus imtasi situaciją sušvelninsiančių priemonių.“

Pasak tyrimo autorių, JK variantas yra 35–45 proc. lengviau perduodamas, nei kitos viruso versijos, bent jau plintančios JAV. Mokslininkai nerimauja, kad šis variantas gali patirti mutaciją, kurių neveiktų vakcinos.

Šiuo metu neaišku, kas lemia didesnį JK varianto mirtingumą. Mokslininkai spėjimu, viena iš galimų priežasčių ta, kad juo užsikrėtę žmonėms turi daugiau paties viruso dalelių – o tai siejama su sunkesne COVID-19 forma, skelbė leidinys „Business Insider“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (352)