Informacinės visuomenės vystymo ir žiniasklaidos ekspertų tarybos narys Valstybės Dūmoje Vadimas Manukianas D. Medvedevui parašė, kad „Dožd“ tvirtina, kad politikas sudalyvavo A. Navalno palaikymo akcijoje.

D. Medvedevas atsakė: „Suklydo, nes mano nuotrauka – tikros rusiškos žiemos, kovos su klimato kaita ir Gretos palaikymo akcija“.

Svarbu pažymėti, kad „Dožd“ svetainėje niekas ir netvirtino, kad D. Medvedevas dalyvavo akcijoje – tik buvo aprašyta nuotrauka su gatvės žibintais, laikas ir jos paskelbimo aplinkybės. „Dožd“ laidų vedėjas Pavelas Lobkovas šia tema pajuokavo: „Dmitrijaus Anatolijevičiau, jeigu jūs iš tikrųjų palaikote šią akciją – o manau, kad vargu – mirktelėkite“.

Prieš dieną Rusijoje vyko akcija „Meilė stipresnė už baimę“, kurią surengė A. Navalno šalinininkai. 20 val. jie išėjo į lauką ir įjungė žibintuvėlius. Likus valandai iki akcijos pradžios, D. Medvedevas paskelbė kelias nuotraukas su gatvės žibintais. Prie jų prirašė: „2021 metų vasaris: tikra žiema, šaltis ir sniegas“.


Rusijoje surengta akcijų Navalnui palaikyti

Maskvos ir Sankt Peterburgo gyventojai sekmadienį surengė Valentino dienos akcijų įkalintam opozicionieriui Aleksejui Navalnui palaikyti, susirinkę gyvenamųjų namų kiemuose ir aikštėse su įjungtais mobiliųjų telefonų žibintuvėliais.

Prezidento Vladimiro Putino garsiausio kritiko šalininkai, nepaisydami šalčio, atsiliepė į jo komandos kvietimą sekmadienio vakarą išeiti 15 minučių į lauką su įjungtais mobiliųjų telefonų žibintuvėliais ir socialiniuose tinkluose dalytis nuotraukomis iš šių akcijų.

Kol kas sunku įvertinti, kiek iš viso žmonių dalyvavo tuose protestuose, tačiau dviejuose didžiausiuose Rusijos miestuose kelių dešimčių žmonių grupės rinkosi į akcijas palaikyti A. Navalno.

Protestuotojas Aleksandras Kožokaras, vienas iš maždaug 50 žmonių, atėjusių į akciją su žibintuvėliais netoli Kremliaus esančioje Maniežo aikštėje, sakė būgštaujantis, kad Rusija tampa „diktatūra“.

„Bijau galvoti, kas bus toliau“, – naujienų agentūrai AFP sakė 28 metų fabriko darbuotojas iš Maskvos Mytiščių priemiesčio.

„Šalis nyksta“

Į žaidimų aikštelę pietvakarinėje Maskvos dalyje susirinko apie 30 žmonių – vieni su šunimis, kiti su vaikais. Jie įjungė savo telefonų žibintuvėlius ir ant apsnigtos žemės iš kalėdinių lempučių suformavo širdį.

Protestuotojas Michailas Orlovas sakė atėjęs į šią protesto akciją reikšdamas nepasitenkinimą V. Putino politika.

„Šalis nyksta, mokslas nyksta“, – AFP sakė 29 metų inžinierius. M. Orlovas sakė, kad matė bendraminčių, kurie iš solidarumo įžiebė žibintuvėlius savo languose.

Jo žmona Marija sakė pradedanti svarstyti, ar jų šeimai nereikėtų išvykti iš Rusijos.

„Nesijaučiu čia apsaugota“, – sakė ji.

Viename turtingame rajone Maskvos centre 28 metų komikas Garikas Oganisianas sakė norįs pamatyti politinius pokyčius.

„Man nepatinka, kas vyksta šioje šalyje, kaip žmonės atvirai ir įžūliai siunčiami į kalėjimą dėl pasidalinimų tviterio žinutėmis“, – kalbėjo jis.

Sankt Peterburge A. Navalno šalininkai irgi rinkosi į protestus nedidelėmis grupėmis; kai kurie jų šoko ir skandavo: „Rusija bus laisva.“

„Meilė yra stipresnė už baimę“

A. Navalno komanda pasidalijo nuotraukomis ir vaizdo įrašais iš panašių susibūrimų miestuose visoje šalyje.

„Meilė yra stipresnė už baimę“, – buvo užrašyta bėgančioje eilutėje ant daugiabučio gyvenamojo namo Sibiro Tomsko mieste, matyti viename vaizdo įraše.

Šios akcijos vyko po to, kai A. Navalnui vasario pradžioje buvo skirta beveik trejų metų laisvės atėmimo bausmė už tai, kad pažeidė 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Anksčiau A. Navalnas ir jo advokatai pareiškė manantys, kad šis Maskvos teismo sprendimas yra neteisėtas ir sieks jo panaikinimo.

A. Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną, vos atskridęs į vieną Maskvos oro uostą iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusių metų vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, dėl kurio jis kaltina Kremlių ir Federalinę saugumo tarnybą (FSB).

Jo sulaikymas daugelyje Rusijos miestų išprovokavo masines demonstracijas du savaitgalius iš eilės, per kurias saugumo pajėgos sulaikė per 10 tūkst. žmonių.

Po to A. Navalno komanda masines demonstracijas atidėjo iki pavasario ar vasaros, tačiau paragino jo rėmėjus išnaudoti Valentino dieną išbandant naujas ir saugesnes protesto formas.

Maskva kaltino opoziciją veikiant pagal NATO nurodymus ir perspėjo, kad visi, pažeidę įstatymus, bus nubausti, tačiau policija nesikišo į sekmadienį vykusias akcijas.


Moterų solidarumo grandinės

Anksčiau sekmadienį keli šimtai moterų Maskvoje ir Sankt Peterburge susikibo į gyvąsias grandines, kad išreikštų paramą A. Navalno žmonai ir politinėms kalinėms.

Maždaug 300 moterų susirinko Arbato gatvėje Maskvos istoriniame centre ir laikė ilgą baltą juostą.

„Suformuodamos grandinę mes norime parodyti, kad esame už meilę ir prieš smurtą“, – AFP Maskvoje sakė 22 metų studentė Darja Obrazcova.

Antrame didžiausiame Rusijos mieste Sankt Peterburge susirinko maždaug šimtas moterų, kurios suformavo panašią grandinę netoli paminklo politinių represijų aukoms. Kai kurios jų laikė gėlių, o kitos deklamavo vienos mėgstamiausių Rusijoje poečių Anos Achmatovos eiles.

Tokios naujos formos protesto akcijos Rusijoje yra panašios į tas, kurios moterų aktyvisčių buvo surengtos ir kaimyninėje Baltarusijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (344)