„Nors finalinis balsavimas nesibaigė pasmerkimu, kaltinimo esmė nekelia abejonių. Net tie, kurie buvo prieš kaltinamąjį verdiktą, pavyzdžiui, respublikonų lyderis Senate Mitchas McConnellis, mano, jog D. Trumpas gėdingai pažeidė savo pareigas ir moraliai yra atsakingas už tai, kad išprovokavo smurtą prieš Kapitolijų“, – sakoma J. Bideno pareiškime. Jis taip pat pažymėjo, kad už apkaltą balsavo septyni buvusio Amerikos vadovo bendrapartiečiai.

„Šis liūdnas mūsų istorijos puslapis mums priminė, kokia trapi mūsų demokratija. Priminė, kad ją visada reikia ginti. Kad mes visada turime būti budrūs. Kad smurtui ir ekstremizmui nėra vietos Amerikoje, kad kiekvienas iš mūsų privalo ginti tiesą ir nugalėti melą“, – pabrėžė JAV prezidentas.

„Taip mes nutrauksime šį necivilizuotą karą ir išgydysime pačią mūsų šalies sielą. Tai uždavinys, kuris mūsų laukia ateityje. Ir šį uždavinį mes turime išspręsti kartu“, – apibendrino JAV prezidentas.

JAV Kongreso Senatas šeštadienį per apkaltos procedūrą išteisino D. Trumpą. Kad būtų priimta kaltinamoji išvada, už apkaltą turėjo balsuoti ne mažiau kaip 67 iš 100 senatorių. Bet apkaltą parėmė tik 57 senatoriai, prieš balsavo 43. Tad ir antras demokratų mėginimas paskelbti D. Trumpui apkaltą buvo nesėkmingas.

D. Trumpo apkaltos procedūra buvo inicijuota dėl jo pareiškimų sausio 6-ąją. Tą dieną jo šalininkai įsiveržė į Kongresą, mėgindami sutrukdyti patvirtinti lapkričio 3 d. įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus. Minia patraukė prie Kapitolijaus po D. Trumpo kreipimosi į savo šalininkus, susirinkusius prie Baltųjų rūmų.

Atstovų Rūmų patvirtintoje rezoliucijoje D. Trumpas buvo kaltinamas maišto kurstymu. Per procesą Senate Atstovų Rūmų atstovai atliko kaltintojų vaidmenį, senatoriai – prisiekusiųjų.

Situacija yra beprecedentė todėl, kad pirmą kartą šalies istorijoje du kartus buvo mėginama paskelbti apkaltą vienam ir tam pačiam prezidentui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)