Kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu, šį teiginį turėjo palaikyti du trečdaliai senatorių 100 vietų Senate. Kad buvęs prezidentas būtų išteisintas, jam reikėjo užsitikrinti mažiausiai 34 senatorių palaikymą.

Už D. Trumpo pripažinimą kaltu balsavo 57 Senato nariai, kiti 43 jį pripažino nekaltu. Be visų 50 už prezidento pripažinimo kaltu balsavusių Senato demokratų, šią poziciją taip pat palaikė septyni respublikonų senatoriai – Richardas Burras, Billas Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mittas Romney, Benas Sasse'as ir Patas Toomey.

Po balsavimo D. Trumpas sveikino jo išteisinimą Senate ir sakė, kad jo politinis judėjimas „dar tik prasidėjo“.

„Mūsų istorinis, patriotinis ir gražus judėjimas Padaryti Ameriką Vėl Didžią dar tik prasidėjo“, – sakoma jo pareiškime.

„Ateinančiais mėnesiais turėsiu daug kuo su jumis pasidalyti ir tikiuosi, kad galėsiu tęsti mūsų neįtikėtiną kelionę kartu, kad pasiektume Amerikos didybę visiems mūsų žmonėms“, – pridūrė jis.

Apkaltą buvusiam valstybės vadovui inicijavę demokratai teigė, kad jis sąmoningai kurstė įtampą šalyje po to, kai lapkričio 3 dieną pralaimėjo prezidento rinkimus Joe Bidenui, be konkrečių įrodymų teigdamas, kad balsavimo procesą aptemdė masinis klastojimas.

Sausio 6 dieną jis pasakė ugningą mitingą netoli Baltųjų rūmų, kviesdamas minią žygiuoti į Kongresą, kur tą dieną buvo tvirtinama J. Bideno pergalė. D. Trumpas taip pat ragino savo šalininkus „velniškai kovoti“ („fight like hell“), prieš šiems patraukiant į Kapitolijų.

Minia įsiveržė į JAV Kapitolijų ir sutrikdė rinkimų rezultatų tvirtinimą. Per kilusį chaosą žuvo penki žmonės, tarp jų – nušauta į Kapitolijų įsiveržusi moteris, taip pat minios sumuštas policininkas.

Apkaltos vadovai teigė, kad D. Trumpas, kuris nėra reiškęs apgailestavimo dėl smurtingai nusiteikusios minios skatinimo, yra toks pavojingas, kad jam turėtų būti uždrausta vėl eiti pareigas.

Buvusio prezidento advokatai savo ruožtu argumentavo, kad demokratai jau antrąją apkaltą D. Trumpui inicijavo vedami „neapykantos“ ir kad šis procesas prieštarauja konstitucijai, nes D. Trumpo kadencija jau baigėsi. Pasak gynybos, riaušininkai veikė savo valia, nepaisydami D. Trumpo žodžių. Be to, advokatai pabrėžė, kad D. Trumpo pasisakymas yra saugomas konstituciškai įtvirtintos žodžio laisvės, todėl nuteisti prezidentą už jo kalbas būtų pavojingas precedentas.

„Gėdos diena“

Jeigu D. Trumpas būtų buvęs pripažintas kaltu, Senatui būtų reikėję surengti antrą balsavimą, ar eksprezidentui turi būti uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras po balsavimo sakė, kad sausio 6-osios įvykiai JAV istorijoje išliks kaip „nešlovės diena“ ir kad D. Trumpo išteisinimas „išliks gėdos diena Jungtinių Valstijų Senato istorijoje“.

Ch. Schumeras gyrė septynis respublikonus, palaikiusius demokratus balsuojant dėl kaltinimo D. Trumpui.

Pasak jo, sausio 6-osios riaušės tapo „paskutiniuoju, baisiu [D. Trumpo] palikimu“ ir kad jo veiksmų dėmė niekada „nebus nuplauta“.

Iki D. Trumpo apkalta buvo pareikšta tik dviem kitiems JAV prezidentams – Billui Clintonui 1999 metais ir Andrew Johnsonui 1868-aisiais. Abu jie taip pat buvo išteisinti Senate.

D. Trumpas yra pirmasis prezidentas, kuriam kada nors teko patirti du apkaltos procesus – jis buvo išteisintas 2020 metais dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia. Be to, tai buvo pirmas kartas istorijoje, kai teisiamas jau nebeužimantis posto prezidentas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (706)