Mokslininkai mano, kad koronaviruso atmaina, pavadinta B.1.1.7, gali būti iki 70 proc. labiau užkrečiama ir apie 30 proc. mirtingesnė, palyginti su kitomis šiuo metu cirkuliuojančiomis versijomis, skelbia aljazeera.com.

Nuo pradinio COVID-19 sukeliančio varianto, kuris pirmiausia buvo aptiktas Kinijos Uhano mieste 2019 m. gruodžio mėnesį, B.1.1.7 skiriasi 23 mutacijomis. Identifikavus naująją atmainą Kente, ji netrukus tapo dominuojančia Jungtinėje Karalystėje (JK).

Kol kas nėra žinoma, ar atmaina B.1.1.7 iš tikrųjų atsirado netoli Londono esančioje Kento grafystėje, dėl gausybės vaismedžių ir kalvotų vietovių vadinamoje „Anglijos sodu“, ar tiesiog ten buvo pirmą kartą aptikta.

Mokslininkai nurodė, jog ši atmaina galėjo išsivystyti vos vieno infekuoto asmens organizme, jeigu jis pakankamai ilgai sirgo COVID-19. Dabar B.1.1.7 sudaro beveik 90 proc. visų naujų šalyje užfiksuojamų COVID-19 susirgimų. Sparčiai išplitęs JK, mutavęs koronavirusas sukėlė naujų atvejų ir mirčių šuolį, todėl sausio 4 d. šalies valdžia buvo priversta paskelbti naują visuotinį karantiną. Be to, jis greitai pasklido ir po kitas valstybes.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) informacija, 83 šalys pranešė apie užsikrėtimo šia koronaviruso versija atvejus. Atmaina B.1.1.7 buvo aptikta visuose mūsų planetos žemynuose, išskyrus Antarktidą. Jos plitimas didina nuogąstavimus dėl kitų dviejų labai užkrečiamų atmainų: vadinamosios braziliškosios ir Pietų Afrikos Respublikos (PAR), kurias mokslininkai pavadino atitinkamai 20I/501Y.V2, arba B.1.351, ir P.1. Didžiausią susirūpinimą kelia klausimas, ar šiuo metu naudojamos vakcinos apsaugos nuo mutavusių variantų.

Braziliškoji ir PAR atmainos turi mutaciją E484K, t. y. pasikeitusį viruso spyglio baltymą. Manoma, jog ši mutacija padeda virusui išvengti antikūnų ir imuninės sistemos. Mokslininkai įspėjo, kad minėtasis pokytis gali sumažinti vakcinų veiksmingumą. Visgi JK kol kas neabejoja, jog šalyje naudojamos vakcinos – sukurta Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ bei „Pfizer“ ir „BioNTech“ gaminys – yra veiksmingos nuo B.1.1.7 ir kitų atmainų.

Kita vertus, neseniai Bristolyje, pietvakarių Anglijoje, nustatyta tolesnė B.1.1.7 mutacija gali paversti skiepus neveiksmingais, BBC pareiškė „COVID-19 Genomics UK Consortium“ direktorė Sharon Peacock.

Kol kas buvo užfiksuotas 21 mutaciją E484K turinčios Bristolio versijos sukeltas atvejis. JK Naujų kylančių kvėpavimo takų virusų grėsmių patariamoji grupė Bristolio atmainą pavadino „keliančia nerimą“.

„Nerimauti verčia tai, kad šalyje išplitusi labiau užkrečiama atmaina B.1.1.7 toliau mutuoja ir gali niekais paversti vakcinacijos programą“, – sakė S. Peacock.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)