Ukrainos vyriausybės pajėgos nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose. Jungtinių Tautų (JT) skaičiavimais, konfliktas pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Ketvirtadienį JAV ir Europos šalys per Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos vaizdo konferenciją apkaltino Rusiją blokuojant pastangas išspręsti konfliktą Rytų Ukrainoje.

„Rusija privalo nedelsdama nutraukti savo agresiją Rytų Ukrainoje ir Krymo okupaciją, – teigė JAV diplomatas Rodney’is Hunteris. – Raginame Rusiją išvesti savo pajėgas iš Ukrainos, nutraukti paramą savo įgaliotiniams ir kitoms ginkluotoms grupėms bei įgyvendinti visus įsipareigojimus, prisiimtus pagal Minsko susitarimus.“

Kijevas ne kartą kaltino Maskvą ir separatistus kenkiant pernai liepą įsigaliojusioms paliauboms Rytų Ukrainoje. Rusija savo ruožtu neigia siunčianti karius ir ginklus separatistams paremti.

Kaip penktadienį pranešė Ukrainos gynybos ministerija, vienas karys žuvo nuo sunkiojo kulkosvaidžio ugnies netoli Novo-Michailovkos kaimo, į pietvakarius nuo separatistų de facto sostinės Donecko. Dar vienas karys žuvo nuo snaiperio ugnies per kitą incidentą šalia Zaicevo, taip pat Donecko srityje.

Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kartu su keliais Vakarų šalių ambasadoriais aplankė fronto liniją ir teigė, kad pastaruoju metu padaugėjo separatistų rengiamų atakų. Prezidentas pridūrė, kad paliaubos yra būtinos, norint išsaugoti karių ir civilių gyvybes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)