Minint Sąjungos dieną, chuntos vadas generolas Minas Aungas Hlaingas ragino gyventojus „susivienyti“, taip pat ragino juos būti namuose, užsimindamas apie koronaviruso pandemijos keliamas grėsmes.

Kariuomenė Sąjungos dieną paminėjo suteikdama amnestiją ir nurodydama paleisti daugiau kaip 23 tūkst. kalinių, įskaitant 55 užsieniečius.

Mianmaro gyventojai penktadienį tęsia protestus, reikalaudami paleisti išrinktus lyderius, tarp kurių Aung San Suu Kyi. Protestai iš esmės yra taikūs, bet gauta pranešimų, kad Molamjaino mieste policija šaudo guminėmis kulkomis. Raudonojo Kryžiaus pareigūnas agentūrai „Reuters“ sakė, kad trys žmonės buvo sužaloti guminėmis kulkomis.

Protestai tęsiasi didžiausiame mieste Jangone, sostinėje Neipide, Davėjuje, Mjičinoje ir kituose.

Vasario 1 d. Mianmaro kariuomenė užgrobė valdžią. Kariuomenė teigia taip pasielgusi dėl to, kad per lapkritį vykusius rinkimus, kuriuos didele persvara laimėjo Aung San Suu Kyi Nacionalinė demokratijos lyga (NDL), buvo užfiksuota daug pažeidimų. Rinkimų komisija šiuos kaltinimus atmetė.

Protestuotojai reikalauja grąžinti valdžią nuverstai Aung San Suu Kyi civilinei vyriausybei. Jie taip pat siekia laisvės nuverstai de facto lyderei Aung San Suu Kyi ir kitiems valdančiosios partijos nariams, kuriuos sulaikė kariškiai.

Suteikė malonę per 23 000 kalinių

Mianmaro kariškiai iš kalėjimų paleido ar bausmės dydį sumažino daugiau kaip 23 000 kalinių.
Atitinkamą įsaką pasirašė chuntos vadas generolas Min Aung Hlaingas. Bus paleisti ir 55 kalėjime sėdintys užsieniečiai, penktadienį tviteryje rašė laikraštis „The Irrawaddy“. Anot pranešimų, gali būti, kad tarp asmenų, kuriems suteikta malonė, yra ir budistų pamokslininkas Wirathu, kuris žinomas kaip neapykantos kurstytojas.

Wirathu laikomas ultranacionalistinio judėjimo galva. Teisėsaugos tarnybos kaltino jį „maištu“. Vienuolis jau daug metų kursto neapykantą prieš musulmonus Mianmare, kur gyventojų daugumą sudaro budistai. Jis taip pat buvo laikomas nuo valdžios nuverstos premjerės Aung San Suu Kyi vyriausybės kritiku.

Stebėtojai mano, jog kariškiai, suteikdami malonę kaliniams, nori atlaisvinti vietos, kad galėtų suimti daugiau politinių priešininkų ir demonstrantų. Žmogaus teisių organizacijos AAPP duomenimis, nuo pučo naktį į vasario 1 dieną buvo suimta mažiausiai 220 žmonių, tarp jų – politikų, Rinkimų komisijos darbuotojų, politinių aktyvistų, vienuolių ir demonstrantų. Aung San Suu Kyi laikoma namų arešte.

Protestai prieš perversmą šalyje tęsėsi ir penktadienį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)