Po „nuoširdžių ir konstruktyvių“ derybų Londone britų ministrų kabineto aukšto rango narys Michaelas Gove'as ir Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Šefčovičius sakė, jog dės visas pastangas rasti sprendimus dėl maisto produktų ir kitų prekių tiekimo sutrikimų Šiaurės Airijoje.

Bendrame pareiškime pareigūnai nurodė, kad yra pasiryžę apsaugoti 1998 metų Didžiojo penktadienio taikos susitarimą, užbaigusį tris dešimtmečius trukusius neramumus Šiaurės Airijoje, ir stengsis, kad būtų būtų „kiek įmanoma mažesnis poveikis kasdieniam bendruomenių gyvenimui tiek Airijoje, tiek Šiaurės Airijoje“.

Baigiantis 2020-iesiems JK pasitraukė iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos. Abi pusės pasirašė specialų protokolą, pagal kurį Šiaurės Airija liko bendrojoje rinkoje, nors ir priklauso JK. Taip siekta išvengti „kietos sienos“ su ES nare Airija sugrąžinimo

Prieš derybas M. Šefčovičius pabrėžė, kad protokolo įgyvendinimas yra „dvipusio eismo kelias“ ir Britanija turi laikytis įsipareigojimų, kuriuos prisiėmė gruodžio mėnesį.

„Jie turi būti skubiai įgyvendinti“, – sakė Europos Komisijos vicepirmininkas, kuris anksčiau M. Gove'ui išsiųstame laiške skundėsi, kad JK nesilaiko susitarimų dėl tokių dalykų, kaip į Šiaurės Airiją įvežamų prekių muitinės patikra.

„Esame pasirengę spręsti šiuos iškylančius iššūkius, laikantis pagarbos protokolo tikslams. Laikome šį protokolą ne problema, bet sprendiniu“, – sakė M. Šefčovičius.

Probritiški lyderiai Šiaurės Airijoje reikalauja atšaukti protokolą, nes dėl naujų patikrų, vykdomų pagal „Brexito“ prekybos susitarimą, ėmė strigti prekių tiekimas iš Britanijos.

M. Gove'as paragino M. Ševčovičių imtis „skubių veiksmų“ išspręsti problemas įvairiais klausimais, pradedant atšaldytos mėsos transportavimo taisyklėmis ir baigiant naminių gyvūnų vežimo nuostatomis.

Nerimą dėl tarpkonfesinės įtampos atsinaujinimo Šiaurės Airijoje pakurstė Europos Komisijos pareiškimas, kad ji apribos vakcinų nuo pandeminio koronaviruso eksportą, Bendrijai susiduriant su šių preparatų stygiumi.

Nors ES netrukus pakeitė poziciją, tas pareiškimas sustiprino nepritarimą naujoms taisyklėms. Dėl grasinimų pareigūnams šį mėnesį buvo laikinai sustabdyta muitinės patikra dviejuose Šiaurės Airijos uostuose.

Bendrame pareiškime, paskelbtame šalims prieš derybas Londone apsikeitus virtine piktų komentarų, rašoma, jog sutarta, kad gruodį abiejų pusių prisiimti įsipareigojimai „sudaro mūsų bendradarbiavimo pagrindą“.

M. Gove'as ir M. Šefčovičius pažadėjo iki vasario 24 dienos sušaukti bendro JK ir ES Šiaurės Airijos reikalų komiteto posėdį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)