„Jai inkriminuotos BK 130 straipsnio 3 dalis (socialinės nesantaikos kurstymas) ir 285 straipsnio 2 dalis (dalyvavimas nusikalstamoje organizacijoje). Dabar Maryjai gresia įkalinimas iki 12 metų“, – penktadienį buvo pranešta susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalu, priklausančiu „Viasna“ savanorių tarnybai.

Anksčiau M. Rabkovai buvo pateiktas kaltinimas asmenų mokymu ar kitokiu rengimu dalyvauti masiniuose neramumuose arba tokios veiklos finansavimu. Sausio pabaigoje jos areštas buvo pratęstas iki kovo 17 dienos.

M. Rabkova buvo sulaikyta rugsėjo 18 dieną. Vidaus reikalų ministerija skelbė, kad jos namuose atlikta krata atliekant tyrimą dėl masinių neramumų.

Baltarusijoje jau pusę metų tęsiasi masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Brutaliai slopindama protestus milicija sulaikė tūkstančius žmonių, daugelis kurių vėliau pranešė areštinėse patyrę smurtą ir kankinimus. Slopinant protestus žuvo mažiausiai keturi žmonės.

Daug baltarusių opozicijos lyderių buvo arba įkalinti, arba priversti išvykti į kaimynines šalis Europos Sąjungoje.

Kelios Vakarų valstybės, tarp jų JAV, atsisakė pripažinti Baltarusijos rinkimų rezultatus, o Europos Sąjunga įvedė sankcijas A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams. Sekmadienį ES diplomatai Minske susitiko su baltarusių, žuvusių per protestus, giminaičiais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)