Gruodį tiriamosios žurnalistikos svetainė, cituodama nutekėjusius telefoninius pokalbius ir kelionių duomenis, pranešė, kad FST komanda, kuri specializuojasi nuodijimų srityje, sekė A. Navalną nuo 2017 metų sausio.

Naujasis tyrimas, atliktas bendradarbiaujant su „The Insider“ ir „Der Spiegel“ leidiniais, ketvirtadienį patvirtino, kad tie patys agentai sistemingai sekiojo V. Karzą-Murzą, kol jis staiga pasiligojo 2015 metų gegužę ir vėliau – 2017 metų vasarį, rodo įrašų apie keliones duomenys.

FST spaudos tarnyba neatsiliepė į prašymus pakomentuoti telefonu.

V. Karza-Murza tuo metu, kai susirgo, buvo Michailo Chodorkovskio įkurto judėjimo „Atvira Rusija“ vyriausiasis koordinatorius ir nužudytojo opozicijos politiko Boriso Nemcovo sąjungininkas.

Maskvoje 2015 metais jam buvo nustatytas inkstų nepakankamumas, jis nugrimzdo į komą, ir vėliau, nuskraidintas į Jungtines Valstijas, labai iš lėto pasveiko. Po dvejų metų jis patyrė kito organo nepakankamumą Maskvoje po antro ūmaus apnuodijimo.

Prieš A. Navalną išpuolis buvo įvykdytas pernai rugpjūtį. Jis buvo apnuodytas viena iš Sovietų Sąjungoje sukurtų nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“ savo vizito Sibire metu. Dėl išpuolio jis ir Vakarų vyriausybės apkaltino V. Putiną ir FST. Kremlius neigia esąs kaip nors susijęs su incidentu.

Pasveikęs po gydymo Vokietijoje, A.Navalnas, prisistatęs Rusijos nacionalinės saugumo tarybos sekretoriaus patarėju, per pokalbį su vienu iš FSB agentu, įtariamu organizavus jo apnuodijimą, telefonu išgavo informaciją apie prieš jų planuotą sąmokslą.

FST gruodį išplatintame pranešime pavadino įrašą „klastote“ ir pareiškė, kad „Bellingcat“ atliktas tyrimas prieš nuodytųjų komandą „nebūtų buvęs įmanomas be organizacinės ir techninės užsienio specialiųjų tarnybų paramos“. Kremlius taip pat atmetė ir ankstesnius „Bellingcat“ pranešimus.

Policija sausį sulaikė A. Navalną viename iš Maskvos oro uostų, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Maskvą iš Vokietijos.

Maskvos teismas vasarį jam skyrė dvejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, nes jis esą pažeidė bandomojo laikotarpio, skirto atliekant tyrimą dėl sukčiavimo 2014 metais, sąlygas likdamas užsienyje, kai rugsėjį buvo išrašytas iš Berlyno ligoninės.