„Nuolankiai prašome jūsų nuteisti prezidentą Trumpą už nusikaltimą, dėl kurio jis neabejotinai kaltas“, – sakė demokratas Joe Neguse'as, vienas iš devynių Atstovų Rūmų paskirtų apkaltos vadovų.

„Jei nepadarysite to, jei apsimesime, kad to nebuvo, arba dar blogiau – jei už tai nebus atsakyta, kas galės pasakyti, kad tai nepasikartos?“ – kalbėjo jis.

Atstovų Rūmų kaltintojai dvi dienas dėstė savo argumentus. Jie citavo paties D. Trumpo žodžius ir parodė anksčiau neskelbtą sukrečiančią filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip įniršę respublikono šalininkai puola Kapitolijų, siekdami užkirsti kelią patvirtinti Joe Bideno pergalę lapkričio 3-iosios rinkimuose.

D. Trumpo advokatai savo argumentus pradės dėstyti penktadienį. Jie laikosi pozicijos, kad buvęs prezidentas negali būti laikomas asmeniškai atsakingu už riaušes.

Gynyba taip pat tvirtina, kad visas apkaltos procesas nekonstitucinis, nes D. Trumpas jau paliko prezidento postą. Anksčiau šią savaitę Senatas atmetė šį argumentą, pripažinęs eksprezidento apkaltos teismą neprieštaraujančiu Konstitucijai.

Pagrindinis apkaltos vadovas Jamie Raskinas priminė prisiekusiųjų vaidmenį atliekantiems 100 senatoriui, kad jie yra prisiekę būti nešališki.

„Pasitelkę sveiką nuovoką pagalvokite, kas ką tik nutiko mūsų šalyje“, – sakė J. Raskinas ir pažymėjo, kad D. Trumpas dvi valandas nesiėmė jokių veiksmų, jo šalininkams siautėjant Kapitolijuje.

„Kodėl prezidentas Trumpas nepasakė savo šalininkams nutraukti Kapitolijaus puolimo iškart, kai apie jį sužinojo?“ – klausė demokratas.

„Kodėl, būdamas mūsų konstituciniu vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu, neatsiuntė pagalbos?“ – kalbėjo jis.

Kiek anksčiau prezidentas J. Bidenas pareiškė, kad Senate kaltintojų parodyta filmuota medžiaga gali pakeisti kai kurių žmonių požiūrį.

Visgi nors net kai kurie respublikonai pripažino, kad demokratai pateikė įtikinimų argumentų apkaltos bylai pagrįsti, 74 metų D. Trumpas tebeturi didžiulę įtaką partijoje, todėl jo nuteisimas mažai tikėtinas.

D. Trumpui nuteisti reikia dviejų trečdalių daugumos 100 vietų Senate. Tai reiškia, kad mažiausiai 17 respublikonų senatorių per balsavimą turėtų palaikyti 50 demokratų.