2017 m. Th. May vyko į Vašingtoną, norėdama įtikinti naująjį JAV prezidentą padaryti palaikantį pranešimą apie NATO. Ir tikriausiai nė keisčiausiame sapne nebūtų susapnavusi, kad skambins sutuoktiniui Philipui įspėti – greitai viso pasaulio žiniasklaidoje pasirodys nuotraukos, kuriose ji ir JAV prezidentas eina per Baltuosius rūmus laikydamiesi už rankų, skelbia „The Guardian“.

Naujame BBC dokumentiniame trijų dalių filme „Trump Takes on the World“, kurio kūrėja – apdovanojimų pelniusi Norma Percy, pateikiama įdomių faktų ir pastebėjimų apie buvusį Amerikos prezidentą. Jais pasidalino amerikiečių, britų ir kitų šalių politikai.

Įvairių šalių lyderių, aukšto rango amerikiečių politikų pasakojimai atskleidžia D. Trumpo politines veidmainystes ir neretai aplinkinius trikdantį elgesį.

D. Trumpas suglumino ne vien Th. May – daugeliui Europos politikos apžvalgininkų jis atrodė keista figūra, daugelis su juo dirbusių amerikiečių pareigūnų susidurdavo su įvairiais akibrokštais ir netikėtumais.

Theresa May, Donaldas Trumpas

Buvusi JAV nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotoja KT McFarland pasakojo dokumentinio filmo kūrėjai N. Percy, kad JAV prezidentas laikė Th. May nestipria, o britų premjerė atvyko į susitikimą tvirtai užsibrėžusi įtikinti jį padaryti NATO palaikantį pranešimą ir įspėti dėl pernelyg artimų santykių su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

Jiems einant Baltųjų rūmų koridoriumi susitikimas pasisuko keista linkme.

„Einant tarp kolonų jis paėmė ją už rankos. Mes nustebome, paaiškėjo, kad ir Theresai tai buvo netikėta, – dokumentiniame filme pasakojo britų politikos patarėja Fiona McLeod Hill. – Ji negalėjo ištraukti rankos, tad nebuvo kur trauktis. [Po to] pirmi jos žodžiai buvo: „Reikia paskambinti Philipui ir pasakyti, kad laikiausi su kitu vyru už rankų, kol apie tai dar nepranešė žiniasklaida.“

Dar Th. May nespėjus paskambinti vyrui, D. Trumpas pakvietė ją pietų, kurių metu laukė dar vienas ribų peržengimas. Iš pradžių jis apipylė tuometinę britų premjerę pompastiškomis tiradomis, kurios, pasak buvusio užsienio reikalų sekretoriaus pavaduotojo Thomaso Shannono, buvo visa paletė skambių frazių – ir iš inauguracijos kalbos, ir atspindinčių jo panieką žiniasklaidai.

Theresa May, Donaldas Trumpas

Pietų metu, nekantraudama iškelti klausimą dėl V. Putino, Th. May paklausė, ar D. Trumpas kalbėjo su Rusijos lyderiu. D. Trumpas atsakė, kad nekalbėjo. Čia įsiterpė jo administracijos vadovas ir pasakė, kad V. Putinas skambino, tik jų nesujungė pokalbiui.

Pasak F. McLeod Hill, Amerikos lyderis tą akimirką atrodė nebe oranžinis, o raudonas kaip burokas. Girdint Th. May, jis užsipuolė patarėją: „Vladimiras Putinas skambino į Baltuosius rūmus, o man apie tai pasakoma tik dabar, per šiuos pietus?.. Vladimiras Putinas – vienintelis žmogus pasaulyje, galintis sunaikinti Jungtines Amerikos Valstijas, o aš neatsiliepiau į jo skambutį.“

Donaldas Trumpas, Vladimiras Putinas

Ribų nepaisymo pavyzdžių gausu visoje D. Trumpo prezidentavimo karjeroje.

Pakanka prisiminti jo vienašališką pasitraukimą iš Irano branduolinio susitarimo ir iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo, susitarimo su Rusija, Palestina, Kinija. Jo nenuspėjamas elgesys, protokolo nepaisymas ir pan. stebindavo visus, net artimiausius bendražygius.

2017 m. Hamburge vykusiame Didžiojo dvidešimtuko susitikime buvusį Australijos ministrą pirmininką Malcolmą Turnbullą išmušė iš vėžių D. Trumpo elgesys. Jis norėjo aptarti svarbių klausimų su Amerikos lyderiu, o šis tarstelėjo: „Malcolmai, nori pamatyti mano SCIF?“

„Nenumaniau, apie ką jis kalba. <...> Pasukome už kampo ir pamačiau didelę plieninę dėžę, krovininio konteinerio dydžio“, – sakė M. Turnbullas.

D. Trumpas įsivedė M. Turnbullą į tai, kas pasirodė esanti patalpa, apsaugota nuo slapto pasiklausymo. Kartu D. Trumpas įsivedė ir naująjį Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną. Ir pasigyrė: „Čia būnant niekas tavęs negirdi, net kinai. Visiškai slapta.“

Donaldas Trumpas, Malcolmas Turnbullas

Buvęs Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as trumpai bendravo su D. Trumpu, bet prisimena, kaip nustebo, kai JAV prezidentas jo paklausė, ką turėtų priimti į savo komandą Baltuosiuose rūmuose.

„Manau, jis stengėsi būti mandagus. Bet tai buvo keista. Įsivaizduokite, kas būtų, jei paskambinčiau B. Obamai ir pareikščiau: „Prancūzija tau puikiai pažįstama, ką man skirti patarėju?“ – pasakojo F. Hollande'as.

Savo įpėdiniui E. Macronui jis išdėstė savo požiūrį į naująjį Amerikos lyderį. F. Hollande'as teigė: „Pasakiau [E. Macronui] – iš Donaldo Trumpo nieko nesitikėk. Negalvok, kad pavyks pakeisti jo nuomonę. Nemanyk, kad įmanoma jį paveikti ar suvilioti. Nesitikėk, kad jis nepaisys savo plano.“ Daugelio pasaulio valstybių lyderių požiūris į D. Trumpo erą buvo panašus.

Režisierė N. Percy yra sukūrusi dokumentinių filmų „Jugoslavijos mirtis“, „Imperijos ir Votergeito pabaiga“.

Naująjį dokumentinį filmą ji kūrė karantino sąlygomis. Draugai klausė, kodėl ji ėmėsi kurti tokį filmą, juk visiems iš esmės aišku, koks buvo D. Trumpas. Režisierė atsakė: „Tai – pasakojimas tų, kuriems teko turėti su juo reikalų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)