„Bavarijos ir Saksonijos žemės šiandien paprašė vyriausybės klasifikuoti Tirolį ir Čekijos pasienio regionus kaip viruso mutacijos zonas, taip pat įgyvendinti pasienio kontrolę“, – laikraščiui „Sueddeutsche“ sakė H. Seehoferis.

„Dėl to sutarta su [Vokietijos] kanclere ir vicekancleriu“, – pažymėjo ministras ir pridūrė, kad nauji suvaržymai įsigalios sekmadienį.

Vokietija nuo sausio pabaigos nebeįsileidžia daugumos keliautojų iš šalių, priskirtų vadinamosioms mutacijos zonoms – vietoms, labiausiai paveiktoms naujų, labiau užkrečiamų koronaviruso atmainų.

Iš šių valstybių įvažiuoti į Vokietiją leidžiama tik nedaugeliui asmenų: pavyzdžiui, į tėvynę grįžtantiems piliečiams ir būtiniems darbuotojams, tokiems kaip gydytojai.

Europos didžiausiai ekonomikai pavyko perpus sumažinti kas parą nustatomų susirgimų skaičių, prieš daugiau nei du mėnesius įvedus griežtus suvaržymus, įskaitant daugumos parduotuvių, mokyklų ir restoranų uždarymą.

Tačiau pastaruoju metu vis labiau nuogąstaujama, kad teigiamai tendencijai gali pakenkti keliautojai iš pasienio regionų, kur pranešama apie labai aukštus sergamumo rodiklius.

Kanclerės Angelos Merkel vyriausybė yra ypač susirūpinusi dėl „pietų afrikietiškosios“ atmainos, plintančios Tirolyje, taip pat dėl „britiškosios“ atmainos Čekijoje.

Vėlai trečiadienį pratęsusi dalinį karantiną iki kovo 7-osios A. Merkel perspėjo: „Atsižvelgiant į ekspertų teiginius, kad mutavęs virusas gali pakeisti dabartinį virusą, laikotarpis nuo dabar iki kovo vidurio yra gyvybiškai svarbus.“

Kanclerė taip pat atskleidė išreiškusi susirūpinimą dėl padėties Tirolyje per trečiadienį įvykusį pokalbį telefonu su Austrijos kancleriu Sebastianu Kurzu.

Būgštavimai dėl židinių

Austrija jau įvedė apribojimus, draudžiančius žmonėms palikti kalnuotą Tirolio regioną, kuris, pasak S. Kurzo, labiausiai nukentėjo nuo didžiausio „pietų afrikietiškosios“ atmainos protrūkio Europoje.

Visi iš regiono norintys išvykti asmenys iš pradžių turi sulaukti neigiamo testo dėl COVID-19, o šios taisyklės pažeidėjams gresia iki 1 450 eurų bauda.

Tačiau Bavarijos žemės premjeras Markusas Soederis, kurio regionas ribojasi su Tiroliu, pareiškė būgštaujantis, kad artėja „antrasis Išglas“, turėdamas omenyje Austrijos slidinėjimo regioną, pandemijos pradžioje tapusį vienu pagrindinių koronaviruso židinių.

Tirolis „vertina tokią įvykių raidą labai rimtai“, pabrėžė M. Soederis.

Tuo metu su Čekija besiribojanti Saksonijos žemė pranešė nuo šeštadienio įvedanti griežtesnius patikrinimus; naujos priemonės paveiks ir abipus sienos dirbančius asmenis.

Tik būtiniausiems darbuotojams, tokiems kaip gydytojai ar senelių namų personalas, būtų leidžiama įvažiuoti. Tačiau net jie privalėtų kasdien tikrintis dėl koronaviruso ir įsipareigoti keliauti tik iš savo namų į darbo vietą ir atgal.

Tuo metu Čekijos vyriausybė ketvirtadienį paskelbė užblokuosianti tris labiausiai paveiktus rajonus, įskaitant du esančius pasienyje su Vokietija – taigi, tose zonose gyvenantys žmonės negalės jų palikti, o kiti – įvažiuoti.

Čekijos visuomenės sveikatos pareigūnai nori, kad tokia priemonė galiotų tris savaites, nors veikiausiai bus taikomos ir tam tikros išimtys.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)