Teistas užpuolikas – džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ prijaučiantis Kujtimas Fejzulai – nužudė keturis žmones, o paskui buvo nušautas policijos miesto centre. Tai buvo pirmoji per pastaruosius dešimtmečius rimta ataka ir džihadisto išpuolis Austrijoje.

Po to įvykio vyriausybės įsteigta komisija gruodį pateikė tarpinę ataskaitą, kurioje atkreiptas dėmesys į keletą praleistų galimybių pastebėti K. Fejzulai keltą pavojų.

Tos ataskaitos autoriai priėjo išvadą, jog grėsmės įvertinimas užtruko pernelyg ilgai, K. Fejzulai išėjus iš kalėjimo 2019 metų pabaigoje, taip pat, kad BVT ignoravo kaimynių šalių perspėjimus apie jo veiklą.

Trečiadienį paviešintoje galutinėje ataskaitoje pabrėžiama, kad BVT ir su ja bendradarbiaujančių agentūrų Austrijos federaliniuose regionuose pareigos turi būti „peržiūrėtos ir aiškiau apibrėžtos“.

„Daug reklamuotas BVT restruktūrizavimas turėtų būti vykdomas skaidriai ir be jokių atidėliojimų“, – rašoma ataskaitoje.

Be to, 29 puslapių dokumente pabrėžiama, kad tarnyboms būtina veiksmingiau dalintis duomenimis.

Ataskaitos autoriai taip pat pažymi, jog „turi būti nuolat gerinama darbo atmosfera tarnybose ir tarp jų“ ir kad būtina atkreipti dėmesį į „nepasitikėjimą“ šiomis agentūromis.

„Tikras skandalas“

Atmosferos pablogėjimą BVT galima iš dalies paaiškinti kratomis šioje institucijoje, kurias 2018 metais liepė atlikti tuometinis vidaus reikalų ministras Herbertas Kicklis iš ultradešiniųjų Laisvės partijos (FPOe), teigiama ataskaitoje.

Kalbant apie nuteistųjų už teroristinius nusikaltimus deradikalizavimą, atsidūrusį dėmesio centre po atakos, dokumente pažymima, kad atitinkamos programos turėtų būti „profesionalizuotos, joms turėtų būti suteiktas teisinis pagrindas ir reikalingi finansiniai ištekliai“.

Tačiau ataskaitoje keliamos abejonės dėl vyriausybės planų apibrėžti naują „religiškai motyvuoto ekstremizmo“ nusikaltimą; tokie ketinimai vadinami „pertekliniais“.

Vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris pasveikino pagrindines ataskaitos išvadas ir pareiškė žurnalistams: „Turime vykdyti reformas, kad sukurtume naują veiksmingą struktūrą, pasimokę iš šių klaidų.“

Ataskaitos autorių teigimu, į kai kuriuos jų klausimus dėl to, ar tam tikri su terorizmu susiję perspėjimai pasiekė Vidaus reikalų ministerijos vadovybę, „nebuvo galutinai atsakyta“.

Opozicinė Socialdemokratų partija (SPOe) pareikalavo „visiškai ir nedelsiant paaiškinti, kokios informacijos vidaus reikalų ministras... turėjo prieš tą ataką“.

SPOe pareiškė, kad tyrėjų komisijai „buvo akivaizdžiai trukdoma dirbti“, teigdama, kad tai yra „tikras skandalas, turintis turėti pasekmių“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)