Opozicija kaltina J. Janšą naudojantis pandemija ir verčiant Slovėniją autoritariškesne valstybe.

„Dabartinė vyriausybė ir ypač [J. Janša]... veda mūsų šalį autokratinės demokratijos keliu“, – trečiadienį žurnalistams sakė opozicinės partijos DESUS lyderis Karlas Erjavecas, pateikęs penkių parlamentinių partijų paremtą siūlymą surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Politikos veteranas J. Janša, kurio dabartinė kadencija prasidėjo kovą, yra artimas Vengrijos nacionalistų premjero Viktoro Orbano sąjungininkas.

J. Janša mėgdžiojo V. Orbano griežtą retoriką dėl migracijos ir kaltina žiniasklaidos priemones skleidžiant melą apie jo darbą kovojant su pandemija.

K. Erjavecas pirmą pasiūlymą surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo surengė sausio mėnesį, bet atsiėmė jį dar nespėjus surengti balsavimo, nurodydamas, kad mažiausiai dviejų opozicijos parlamentarų, kurie turėjo karantinuotis dėl kontaktų su koronavirusu užsikrėtusiais žmonėmis, nedalyvavimas pakerta sėkmės galimybes.

Opozicinės centro kairės partijos, siekiančios balsavimo dėl nepasitikėjimo vyriausybe, siūlo K. Erjavecą alternatyviu kandidatu į premjerus.

Nepasitikėjimui vyriausybe pareikšti reikia mažiausiai 46 iš 90 parlamentarų pritarimo.

Nors DESUS gruodžio mėnesį pasitraukė iš valdančiosios koalicijos, J. Janšos aljansas vis tiek tvirtina galintis kliautis 47 balsais parlamente.

„Atėjo laikas parlamento nariams nuspręsti, ar jie remia autoritarinę demokratiją, ar atvirą demokratiją“, – sakė K. Erjavecas.

Kadangi balsavimas būtų slaptas, opozicija tikisi, kad kai kurie deputatai iš Modernios centro partijos (SMC), kuri yra jaunesnioji partnerė dabartinėje koalicijoje, galėtų prisidėti prie pastangų nušalinti J. Janšą.

2 mln. gyventojų turinčioje Slovėnijoje nuo COVID-19 jau mirė daugiau kaip 3 650 žmonių; mirtingumas nuo šios ligos šalyje yra tarp didžiausių per capita Europos Sąjungoje.

J. Janša, kuris yra sakęs, kad balsavimas dėl nepasitikėjimo žlugs, antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad dauguma vidurinių moksleivių, besimokančių nuotoliniu būdu, pademonstravo „daug daugiau brandumo nei provokatoriai“ iš opozicijos.

Jis ir vėl užsipuolė žiniasklaidą, kurią laiko priešiška jo vyriausybei: visuomeninį transliuotoją „RTV Slovenija“ ir privačią televiziją „Pop TV“. Pasak premjero, šios televizijos yra „neatsakingos viruso skleidėjos“, nes esą kenkia kovai su pandemija.