Tarnyba „Roskomnadzor“ pabrėžė, kad ateityje bauda gali dar labiau išaugti.

Grupės ar asmenys, kurie Rusijoje priskiriami „užsienio agentų“ kategorijai, turi atskleisti savo finansavimo šaltinius ir žymėti savo publikacijas atitinkama žyme. Kitu atveju gali grėsti bauda.

„Roskomnadzor“ pranešė surašęs 166 protokolus RFE/RL, 2017 metais pripažintam „užsienio agentu“, taip pat jo direktoriui, nes devyni Rusijoje veikiantys tinklapiai nebuvo atitinkamai pažymėti.

Priežiūros tarnyba taip pat pažymėjo, kad teismas iki šiol išnagrinėjo 40 šių protokolų ir kiekvieną kartą priėmė sprendimą skirti baudas; jų RFE/RL sulaukė dar sausio pabaigoje.

„Bendra baudų suma pasiekė 11 mln. rublių (122 750 eurų)“, – naujienų agentūrai AFP pranešė „Roskomnadzor“ atstovai.

RFE/RL regioninis direktorius Europai Kirilas Suchoсkis praėjusią savaitę pasmerkė baudas kaip „valstybės remiamą prievartos ir bauginimo kampaniją“.

Pirmieji teisės aktai, leidžiantys valdžios institucijoms žymėti organizacijas sovietmečio terminu „užsienio agentas“, buvo priimti 2012 metais ir iš pradžių buvo taikomi nevyriausybinėms organizacijoms.

Nuo 2012 metų šis įstatymas taikomas ir žiniasklaidos organizacijoms, Jungtinėms Valstijoms priskyrus Kremliaus remiamą transliuotoją RT (anksčiau vadintą „Russia Today“) užsienio agentų kategorijai.

Rusija gruodžio mėnesį dar kartą atnaujino minimą įstatymą: dabar jis gali būti taikomas ir privatiems asmenims, taip pat padidintos potencialios bausmės už jo nuostatų nesilaikymą, numatant galimą laisvės atėmimo bausmę iki penkerių metų.

Naujos pataisos draus tiems asmenims eiti pareigas municipalinėse institucijose.

Kritikai teigia, kad naujuoju teisės aktu siekiama dar labiau įbauginti disidentus prieš svarbius rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)