U. von der Leyen plenariniame Europos Parlamento posėdyje trečiadienį sakė, kad blokas vėlavo patvirtinti vakcinas ir kad pernelyg stipriai pasitikėjo vakcinos tiekėjais.

„Vėlavome su patvirtinimais. Buvome pernelyg optimistiški, kalbant apie masinę gamybą, ir galbūt pernelyg tvirtai įsitikinę, kad tai, ką užsakėme, bus pristatyta laiku“, – teigė pirmininkė.

„Turime paklausti savęs, kodėl taip buvo ir kokias pamokas galime išmokti iš šios patirties“, – pridūrė U. von der Leyen.

U. von der Leyen tuo pačiu apgynė ES bendrą vakcinų pirkimo strategiją, pagal kurią blokas bendrai užsakė vakcinas.

„Net negaliu įsivaizduoti, jei tik keletas didžiųjų žaidėjų, didžiųjų valstybių narių, būtų skubėjusios ir visi kiti būtų likę tuščiomis rankomis. Ką tai būtų reiškę mūsų vidaus rinkai ir Europos vienybei?“, – kalbėjo Europos Komisijos pirmininkė.

U. von der Leyen dar pridūrė, kad skiepijimo kampanija Europoje įgavo pagreitį ir bus iš visų jėgų stengiamasi, kad iki vasaros pabaigos būtų pasiektas tikslas paskiepyti 70 proc. populiacijos.

ES lyderiai susidūrė su visuomenės pasipiktinimu ir kritika dėl lėto imunizacijos programos vykdymo valstybėse narėse. Iki šios savaitės pradžios ES šalys pirmąja vakcinų nuo COVID-19 doze buvo paskiepijusios kiek mažiau nei 4 proc. savo gyventojų, palyginti su 11 proc. JAV ir beveik 17 proc. Jungtinėje Karalystėje (JK).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)